Ploieşti: Topul milionarilor Prahovei, în topul Forbes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Topul milionarilor Prahovei, în topul Forbes
Ploieşti: Topul milionarilor Prahovei, în topul Forbes

Publicaţia „Forbes 500 Miliardari” a fost lansată astăzi, ora 11.00, la Hotel Intercontinental din Bucureşti. Pe piaţă, Topul va putea fi cumpărat începând de mâine (marţi). Tot mâine veţi putea citi în „Adevărul“ cum s-a schimbat ierarhia primilor zece miliardari ai României şi care dintre oamenii de afaceri au pierdut cel mai mult din cauza crizei.

Cei mai bogaţi 500 de milionari români identificaţi de Forbes România au pierdut în total, pe parcursul unui an de zile, aproape 10 miliarde euro, cu alte cuvinte aproape un miliard de euro pe lună. Averea lor a totalizat 29 de miliarde de euro (cu 25% mai mică decât anul trecut), adică 21% din PIB-ul României pe 2008.

Revista Forbes poate fi găsită la chioscurile de difuzare a presei, la preţul de 7,99 de lei.

image



În timp ce 314 au înregistrat pierderi în ultimul an, 86 dintre ei şi-au mărit averile. Alţi 88 au intrat pentru prima dată în acest clasament.

CITIŢI ŞI

Iată care sunt primii 10 bogaţi ai Prahovei, despre care puteţi afla mai multe:

1.    Iustin Paraschiv
2.    Familia Anastasescu
3.    Mihai Tufan
4.    Alexandru Rizea
5.    Sebastian Ghiţă
6.    Mircea Labă
7.    Ioan Simion 
8.    Iulian Stanciu
9.    Petrică Uşurelu
10.    Vasile Cătălin


Iustin Paraschiv (Locul 81 Forbes 500 Miliardari)
73 de milioane de euro
28 de ani
Industria cărnii, imobiliare
Prahova

Iustin Paraschiv, managerul afacerii familiei, s-a decis să se extindă la începutul lui 2008, chiar cu câteva luni înainte de criză. Nu a stat mult pe gânduri şi în aprilie a cumpărat fermele falimentare ale Oltchim: un domeniu de 75 de hectare. „Afacerea de familie se concentrează pe distribuţia de produse alimentare (Carmistin), dar cuprinde şi o fabrică de mezeluri (Ana şi Cornel), o fermă de taurine (Pajo Holding), un abator pentru bovine (Ladrisi Grup), plus fermele de pui din Vâlcea, cea mai recentă achiziţie (Avicarvil).
Grupul de firme condus de familia Paraschiv cuprinde şi o reţea de 45 de magazine ce se găsesc în marile oraşe din sudul ţării.
Tânărul antreprenor are şi investiţii imobiliare: terenuri intravilane în Prahova, Buzău şi Ilfov, plus alte 1.000 de hectare de teren agricol în Mizil, sediul central al afacerii de familie. Pe unele dintre proprietăţi, Paraschiv avea şi proiecte imobiliare, dar care au rămas deocamdată pe hârtie.




Familia Anastasescu  (Locul 154 Forbes 500 Miliardari)
38 milioane de euro
Industrie, construcţii, comerţ, farmaceutice, imobiliare
Prahova


Mihai şi Stelian Anastasescu, tată şi fiu, sunt parteneri în toate afacerilor lor cu un alt prahovean, Mihai Tufan.
Compania-cheie a celor trei antreprenori este Metaleuroest prin care aceştia deţin participaţii la mai multe companii. De exemplu, pachetul majoritar (84,5%) din Elsid Titu, sau 21,44% din capitalul Electrocarbon Slatina, unde sunt parteneri cu un alt prahovean, Laurenţiu Dascălu, 48,7%. Electrocarbon Slatina (ELNG) este în continuare tranzacţionabilă pe piaţa Rasdaq, iar cifra ei de afaceri a fost mai mare cu 26%, iar profitul a crescut de aproape trei ori.
Soceram, producător de materiale de construcţii, este o altă companie importantă din portofoliul celor doi, tot prin intermediul companiei Metaleuroest. Şi aici afacerile au avut un trend pozitiv, chiar dacă piaţa construcţiilor a fost printre primele domenii afectate de criza economică. Astfel, în 2008, profitul a crescut de patru ori faţă de anul anterior, ajungând la patru milioane de euro, iar cifra de afaceri s-a mărit cu 54 de procente, fiind acum la un nivel de aproximativ 38 de milioane de euro.
Alte companii ale celor doi, cu activităţi în diferite domenii industriale, sunt Neptun Câmpina, Fontec, Forja Neptun, Stok Metal, Dobromin şi Hidrotehnica Galaţi.




Mihai Tufan (Locul 158 Forbes 500 Miliardari)
36 de ani
36-38 milioane de euro
Industrie, construcţii, comerţ, farmaceutice, imobiliare
Prahova



Mihai Tufan nu face afaceri fără partenerii săi de-o viaţă, Stelian şi Mihai Anastasescu. Nici nu are motive să schimbe această formulă din moment ce anul trecut i-au crescut businessurile ca în poveşti. În ciuda crizei, dar şi a faptului că domeniile unde a avut cel mai mare randament au fost industria şi materialele de construcţii. Compania-cheie prin care antreprenorii controlează alte societăţi este Metaleuroest, înfiinţată în 1997. Aceasta este împărţită, potrivit Registrului Comerţului, pe jumătate între Mihai Tufan şi Stelian Anastasescu.
Cea mai bună performanţă a înregistrat-o prin producătorul de electrozi industriali Elsid Titu. Aici profitul a crescut de nouă ori în 2008 faţă de anul anterior, ajungând la 9,5 milioane de euro, iar cifra de afaceri s-a mărit cu 40 de procente, situându-se la nivelul de 89 de milioane de euro. O situaţie similară este şi la cea de-a doua companie din portofoliu ce activează în acest domeniu. Astfel, cifra de afaceri a firmei Electrocarbon Slatina a avut o creştere de 26%, depăşind 50 de milioane de euro, în timp ce profitul a crescut de trei ori până la valoarea de un milion de euro.



Alexandru Rizea (Locul 193 Forbes 500 Miliardari)
58 de ani
30 milioane de euro
Producţie şi distribuţie mobilă
Prahova



Omul de afaceri Alexandru Rizea ştie una şi bună: să producă mobilă! El spune clar că acesta este secretul unei companii de succes: concentrarea pe un singur domeniu pe care să-l cunoşti foarte bine. Iar el şi-a luat angajamentul că va face din firma sa, Lemet, o societate care să reziste în timp. Pentru acest lucru, Rizea îşi face temele ca un şcolar conştiincios. Are în birou o bibliotecă cu zeci de cărţi despre leadership, vânzări, tehnici de marketing dar şi literatură motivaţională. Este preocupat de cultura organizaţională pe care o insuflă angajaţilor săi prin mailuri sau afişe prin fabrică.
Instrumentele de lucru ale lui Rizea sunt câteva dosare în care sunt trecute situaţiile zilnice financiare ale companiei, salariile angajaţilor, grafice ale vânzărilor, dar şi alte informaţii pe care antreprenorul le consideră utile.
Fabrica Lemet din comuna prahoveană Brebu este ca şi familia lui, iar anul acesta şi-a serbat majoratul. Rizea îşi aduce aminte şi acum de primele 15 măsuţe pe care le-a făcut în atelierul lui şi pe care le-a vândut prietenilor lui.



Sebastian Ghiţă (Locul 204 Forbes 500 Miliardari)
31 de ani
37-30 milioane euro
IT, retail online, vinificaţie, imobiliare, mass-media
Prahova


Achiziţie după achiziţie! Aşa se poate caracteriza scurt strategia de afaceri a lui Sebastian Ghiţă, fondatorul şi acţionarul majoritar, cu aproximativ 70% din acţiuni al grupului Asesoft. Acesta cuprinde companiile Asesoft Distribution (distribuţie IT&C), Asesoft Internaţional (integrator IT), Teamnet Internaţional (furnizor de soluţii IT pentru companii), Asesoft Smart (soluţii audio-video şi IT) şi Asesoft Net (aplicaţii web). După achiziţia diviziei de distribuţie Flamingo Internaţional, în martie 2009, a venit rândul retailerului online eMag, la nici o lună, să intre în portofoliul lui Ghiţă.
Valul de achiziţii nu se va opri aici, ameninţă Ghiţă. Putem să-l credem pe cuvânt, mai ales că omul de afaceri, împreună cu partenerul său din Asesoft Distribution, Iulian Stanciu, a preluat anul trecut şi 50% din acţiunile distribuitorului IT Combox Delivery.
În 2008, cifra de afaceri a grupului Asesoft a crescut cu 36 de procente, ajungând la un rulaj de 139 de milioane de euro. Cea mai mare  importantă din portofoliu este Asesoft Distribution, firmă pe care Ghiţă o împarte frăteşte, pe jumătate, cu Iulian Stanciu, directorul general al companiei.


Mircea Labă (Locul 278 Forbes 500 Miliardari)
78 de ani
20 milioane de euro
Consultanţă pentru industria petrolieră
Prahova



Mircea Labă are 78 de ani şi este încă în fruntea conducerii afacerilor. Trist este că deşi are doi copii mari, niciunul nu vrea să preia cârma. „Este tragedia unui om bătrân care nu are cui să-şi lase lucrurile moştenire”, spune el. Totodată adaugă faptul că este optimist şi că, dacă nu va reuşi să-şi convingă copiii să vină în firmă, o va vinde şi le va lăsa tot lor banii. „Mai bine le bag banii în bancă decât să-i las pe mâna unuia străin care poate să-i înşele”, explică el.
I-a promis soţiei că va ieşi la pensie la 70 de ani, dar nu s-a ţinut de cuvânt. Chiar dacă este obositor, se gândeşte mereu la extinderea portofoliului. Anul acesta a cumpărat pachetul majoritar al societăţii Monticor (constructor de echipamente pentru industria petrolieră). „Firma se integrează perfect în visul meu de a face o firmă de inginerie, un antreprenor general  pentru această industrie”, spune el cu entuziasm. Aşa că, cel mai probabil nu va ieşi la pensie nici anul acesta.


Ioan Simion  (Locul 324 Forbes 500 Miliardari)
16-17 milioane de euro
64 de ani
Industria petrolieră
Prahova


Anul 2009 nu a început bine pentru afacerile lui Ioan Simion, pentru că i-a amânat pe termen nedefinit construcţia rafinăriei din Kurdistan. Beneficiarul, compania Ascom Moldova, nu a mai avut bani să susţină lucrările, la nici jumătate de an de la semnarea contractului. După opt luni de la oprirea producţiei de echipamente, „semaforul” lucrărilor pentru rafinărie a revenit pe verde. Acesta a fost semnalul pe care-l aştepta Simion pentru relansarea producţiei la societatea sa Confind.
Primele luni ale lui 2009 l-au pus la grele încercări pe omul de afaceri. Exportul, 50% din cifra de afaceri, s-a redus aproape la zero. Aşa că, antreprenorul din industria echipamentelor petroliere a fost nevoit să-şi regândească strategia. Criza de comenzi l-a determinat să participe la cât mai multe licitaţii, inclusiv cele electronice, în care Simion recunoaşte că este un novice. „Vrem să abordăm această metodă cu seriozitate, deşi până acum nici nu m-a interesat pentru că aveam alte categorii de lucrări”, spune el despre Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).



Iulian Stanciu (Locul 328 Forbes 500 Miliardari)
15-17 milioane de euro
34 de ani
Distribuţie IT, retail online, agricultură
Prahova


A fost un an plin pentru Iulian Stanciu, partenerul de afaceri al lui Sebastian Ghiţă în compania Asesoft Distribution, 2008. A avut discuţii pentru două achiziţii, suprinzătoare pentru un an în care cei mai mulţi antreprenori îşi conservă lichidităţile. Nu este însă cazul celor doi oameni de afaceri din IT! Ei şi-au propus să cumpere la preţuri mici companii cu perspective mari. Astfel, în luna martie 2009, Iulian Stanciu şi Sebastian Ghiţă au cumpărat, prin intermediul firmei Asesoft Distribution, divizia de distribuţie a companiei Flamingo Internaţional, listată la bursa RASDAQ sub simbolul FLA. Stanciu a mai cumpărat, împreună cu acelaşi partener Ghiţă, şi 51% din magazinul online eMag. Totul, la nici o lună de la tranzacţia cu Flamingo.
Asesoft Distribution a cumpărat anul trecut 50% din Combox Delivery şi a negociat preluarea a 25% de acţiuni ale companiei de curierat Curiero, dar într-un final această tranzacţia nu a mai avut loc.
Stanciu consideră că preluarea contractelor de la Flamingo îi va permite firmei Asesoft Distrbution ca în acest an să nu înregistreze scăderi. Astfel, la finalul lui 2008 Asesoft Distribution a avut o cifră de afaceri de 88 milioane de euro, în creştere cu 16 procente faţă de 2007.


Petrică Uşurelu (Locul 366 Forbes 500 Miliardari)
35 de ani
13-14 milioane de euro
Import-export, imobiliare
Prahova


Petrică Uşurelu are de lucru la un parc industrial din apropiere de Ploieşti şi nu ia nicio pauză, cât de mică. Nu a avut timp nici cinci minute pentru Forbes. Trebuie să fie foarte atent cum va investi cei 750 de milioane de euro ai belgienilor planificaţi ca investiţie ce se va derula pe parcursul a cel puţin şase ani.
Omul de afaceri s-a asociat cu o firmă belgiană, Alinso Group, într-un joint venture din care deţine 20%, pentru a dezvolta „Ploieşti West Park”. Acesta ocupă un teren de  220 de hectare situat în comuna Ariceştii Rahtivani, la cinci kilometri de reşedinţa judeţului Prahova. Parcul va conţine, pe lângă halele de producţie şi spaţiile de depozitare, şi o zonă de servicii: restaurante, hoteluri şi magazine. Prima clădire, a cărei construcţie a debutat în luna iunie a acestui an, va o suprafaţă de 40 de hectare şi o înălţime de 11 metri.
Compania de bază este însă Piritex, care a început acum 15 ani activităţi de import-export a materialelor pentru decoraţiuni interioare. Cifra de afaceri din 2008 a fost de 73 de milioane de euro, mai mare cu 20% faţă de cea din anul anterior, însă a avut pierderi de aproximativ două milioane de euro. În plus, în 2009 Uşurelu a disponibilizat 100 de angajaţi.



Vasile Cătălin (Locul 406 Forbes 500 Miliardari)
42 de ani
9-12 milioane de euro   
Distribuţie, transport, construcţii
Prahova

 
Vasile Cătălin este coproprietar al grupului de firme Aquila, alături de partenerul său de peste 10 ani, Alin Dociu. Businessul celor doi, pe care îl împart, frăţeşte, în mod egal, este compus din societăţile Aquila Part Prod Com SRL şi Seca Distribution SRL. Principalul domeniu de activitate este reprezentat de distribuţia bunurilor de larg consum, transportul şi depozitarea mărfurilor, reambalare şi servicii logistice.
În prezent, flota cuprinde peste 140 de TIR-uri de 20 tone.
Odată ce au pus afacerea „pe roate”, Dociu şi Vasile încep să-şi plaseze încasările şi economiile lor în construcţia unor centre logistice. Astfel, în anul 2006, au direcţionat în jur de opt milioane de euro în centrele logistice de la Ploieşti şi Cluj. În ultimul an, conducerea Aquila a reuşit să execute un proiect de extindere al centrului logistic din Ploieşti, situat chiar lângă sediul vechiului partener de afaceri al lor, Unilever.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite