Prahoveanul Justin Capră a inventat maşina care consumă 0,5 litri de combustibil la suta de kilometri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un prahovean celebru "ascunde" în atelierul său o maşinuţă-minune, invenţie proprie, care are un consum mediu de numai 0,5  litri de combustibil la suta de kilometri.



Citeşte un interviu complet cu şi despre Iustin Capră: „Automobilul este o crimă!“

image

Inginerul de aviaţie prahovean Justin Capră, în vârstă de 79 de ani, oferă soluţii viabile pentru cei care s-au săturat de scumpirea benzinei şi a motorinei şi caută autovehicule care să consume cât mai puţin carburant. Faimosul inventator român a meşterit în atelierul său din localitatea prahoveană Filipeştii de Pădure un prototip de maşină cu un consum mediu de numai 0,5 litri la suta de kilometri şi care poate atinge viteza de 90 de kilometri pe oră.

image

Maşinuţa-minune are greutatea de 150 de kilograme şi costă 8.000 de lei. „Nu este o invenţie de ieri de azi este realizată cu peste trei ani în urmă în atelier. Este un fel de scuter electric. Un astfel de automobil a  parcurs distanţa Bucureşti-Iaşi, adică peste 400 de kilometri, cu numai doi litri de benzină. Deocamdată nimeni nu s-a arătat interesat să o fabrice în serie, chiar dacă mi-aş dori tare mult asta. Din păcate, noi, românii, nu suntem dornici de nou. Ne este teamă de el. Probabil că aici sunt şi alte interese", spune Justin Capră, privindu-şi  cu admiraţie capodopera pe patru roţi.

image

Funcţionează şi cu ulei de prăjit cartofi

Mai interesant este faptul că „J 400D", maşinuţa -vedetă din atelierul lui Justin Capră, poate circula cu orice fel de combustibil. „Merge cu de toate. Îi putem pune benzină, motorină, chiar şi ulei de prăjit cartofi. Consumul este minim, nu cred că există ceva care să consume mai puţin. Eu nu am avut niciodată simţul proprietăţii, de aceea nu sunt interesat de obţinerea de foloase materiale din brevetarea invenţiilor mele, şi nici nu mă interesează dacă cineva îmi copiază ideea", spune prahoveanul care are în palmares sute de premii naţionale şi internaţionale, peste 80 de minitursime (automobile de mici dimensiuni), 30 de motorete cu propulsie neconveţională, peste 130 de lucrări de specialitate, cărţi şi cursuri, şi nu mai puţin de 60 de brevete.

image

Singurul inconvenient al maşinuţei-minune „J400D" este faptul că are un singur loc, destinat şoferului şi un portbagaj mic cât un rucsac. „Eu nu sunt inventator, Dumnezeu este creatorul, inventatorul. Eu sunt un om pasionat de aviaţie, de motoare, de tot ce este nou şi poate fi util în această viaţă", a conchis remarcabilul Justin Capră.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite