Coşmarul din Comarnic: casele o iau la vale!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pământul din curţi a luat-o la vale şi ameninţă casele
Pământul din curţi a luat-o la vale şi ameninţă casele

Patru cartiere şi un drum judeţean sunt afectate de alunecări de teren în localitatea prahoveană Comarnic.

Zăpada care s-a topit şi ploile căzute în ultima perioadă au înmuiat solul, iar falii mari de teren aflate în pantă au luat-o la vale cu tot cu arbori. Oamenii din zonă stau nedormiţi, cu ochii pe crăpaturile din sol care se apropie de casele lor.

Au făcut apel la Primărie, însă edilii spun că nu au fonduri pentru consolidarea terenurilor şi aşteaptă sprijin de la Consiliul Judeţean şi Prefectură.

Se tem de ploaie

Coşmarul celor de pe strada Gârlici a început în urmă cu trei săptămâni, când s-au trezit că dealul şi strada s-a surpat, iar casele au început să se fisureze. Au făcut zeci de sesizări la Primărie, însă autorităţile ridică neputincioase din umeri. Locuitorii spun că nu vor să-şi vadă locuinţele năruite. Pereţii caselor s-au crăpat, iar proprietarii se roagă ca vremea să nu se strice din nou.

„Mai are un pic şi ne astupă cu totul. Pereţii s-au fisurat şi nu mai ştim ce să facem. Au venit ieri primarul cu prefectul şi au filmat, au făcut nişte poze şi au zis că n-au bani", se plânge Cornel Munteanu. La prima ploaie există riscul ca fenomenul să se amplifice.

„Mai sunt câţiva metri şi ruptura ajunge lângă casă. Pereţii s-au fisurat şi, dacă plouă mai tare, totul se duce pe râpă. Am patru copii. Ce o să facem?", se întreabă îngrijorat Miron Cojocaru, care locuieşte în zona afectată.

Autorităţile fac doar observaţii. „Am făcut adrese la Prefectură, la Consiliul Judeţean şi la Inspecţia de Stat în Construcţii, pentru un studiu de fezabilitate şi obţinerea de fonduri. Bugetul local nu poate suporta costurile, de peste 400.000 de lei", spune Dorian Botoacă, primarul Comarnicului.

Pe Drumul Judeţean 101 A, care leagă oraşul Comarnic de comuna Secăria, au apărut fisuri şi diferenţe de nivel mai mari de 30 de centimetri. Autorităţile spun că au fost activate sau reactivate alunecări de teren şi în alte 11 localităţi.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite