Ploieşti: Zonele de risc major din judeţul Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În eventualitatea producerii unui incendiu sau accident chimic, ar fi afectate peste 150.000 de persoane din Ploieşti şi localităţile limitrofe.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Prahova au întocmit un plan de analiză a riscurilor pentru promovarea unui proiect de obţinere a unor fonduri europene în vederea dotării cu echipamente specifice a Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

“Scopul acestui plan este de a veni în sprijinul comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, al tuturor instituţiilor şi organismelor implicate în prevenirea şi gestionarea riscurilor generatoare de situaţii de urgenţă, pentru asigurarea protecţiei populaţiei, mediului şi a bunurilor materiale din localităţile judeţului”, a declarat preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma.

Zonele de risc deosebit de mare, conform planului de analiză, pentru izbucnirea unor incendii îl reprezintă toate zonele cu păduri din vecinătatea complexelor turistice pietonale şi auto din zona localităţilor Sinaia şi Buşteni. Cele mai expuse avalanşelor şi cu flux mare de turişti sunt: telecabina Buşteni – Cantonul SCHILL Piatra Arsă, Buşteni – Pichetul Roşu – Bucşoiu – Vârful Omu, Buşteni – Pichetul Roşu – Mălăieşti, Buşteni – Pichetul Roşu – Cabana Caraiman şi Cabana Babele, Buşteni – Poiana Coştilei – Valea Cerbului – Cabana Omu.

Operatori economici cu risc de accidente majore
În ceea ce priveşte riscurile industriale, la nivelul judeţului există 14 operatori economici cu risc de producere de accidente majore, în care sunt implicate substanţe periculoase. Conform planului, reprezintă riscuri tehnologice depozitele de produse petroliere şi derivate ale SC Petromservice – Sucursala Ploieşti, punct de lucru Boldeşti, dar şi fabricile de oxigen aparţinând SC Upetrom SA sau SC Linde Gaz SRL. În urma producerii unui incendiu sau accident chimic, ar fi afectate peste 150.000 de persoane din Ploieşti şi localităţile limitrofe.

Concentraţii de nitraţi peste maxima admisă
Reprezentanţii administraţiei judeţene consideră că toate sistemele de aprovizionare cu apă potabilă a polulaţiei reprezintă surse potenţiale de izbucnire a unor epidemii, apa fiind unul dintre factorii principali de transmitere a acestora.

“Considerăm ca factor de risc major pentru sănătatea populaţiei modul de asigurare a aprovizionării cu apă potabilă a localităţilor Buşteni, Breaza, Slănic, Comarnic”, se arată în planul de analiză. În fântânile din zona de sud şi est a judeţului se înregistrează concentraţii de nitraţi peste cantitatea maximă admisă. Este vorba despre localităţi precum Lapoş, Balta Doamnei, Ciorani, Gherghiţa, Gorgota, Plopu, Vâlcăneşti.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite