Ploieşti: Marcel Marin, cel mai vechi arbitru de fotbal din Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Marcel Marin, cel mai vechi arbitru de fotbal din Prahova
Ploieşti: Marcel Marin, cel mai vechi arbitru de fotbal din Prahova

Arbitrează de 20 de ani şi e tobă de cunoştinţe sportive. Anul acesta a câştigat un concurs naţional pe astfel de teme.

Cei care îl cunosc pe ploieşteanul Marcel Marin ştiu că este un împătimit al sportului care nu scapă nicio ocazie de a mai acumula ceva informaţii în plus. Dragostea pentru acest domeniu de activitate i-a fost insuflată de tatăl său, fostul jucător din epoca de aur a echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, extrema stângă George Marin.

„Când eram mic, tata mă trimitea să cumpăr ziarul Sportul Popular, cum era atunci, şi am început să studiez. Apoi a fost boom-ul acela după Revoluţie, cu toate ziarele care au apărut... Îmi place foarte mult sportul şi în special fotbalul“, îşi aminteşte Marcel Marin.

În liceu am făcut şi handbal şi atletism, dar tot foptbalul l-a atras mai mult. A jucat ca junior la Petrolul Ploieşti şi la Prahova, iar ca seniori la Chimia Brazi. În anul 1992 a intrat în arbitraj, ca divizionar C. „La ora actuală sunt în lotul Ligii A, adică fosta divizie D. Am 2.000 de meciuri arbitrate, pe teren mare, pe teren redus, juniori, seniori, masculin şi feminin. Aş fi vrut să ajung cât mai sus, dar poate a fost şi neşansa, poate şi vina mea, atât am putut... Cât mai am de arbitrat mă duc cu pasiune în judeţul Prahova la meciurile la care sunt delegat“, mărturiseşte Marcel Marin.

Experienţa îşi spune cuvântul
După experienţa acumulată spune că pentru el viaţa de cavaler al fluierului e uşoară, mai greu fiind pentru cei tineri, care sunt pe băncile şcolii, de exemplu. „Jucătorii de pe la ţară nu prea ştiu regulamentul şi educaţia lasă de dorit, dar eu nu am avut probleme. Din fericire, nu am fost lovit niciodată, doar înjurat şi alergat. La unele echipe lasă de dorit şi vestiarele şi toamna şi iarna condiţiile sunt vitrege, dar te adaptezi“, explică arbitrul.

Pasiunea pentru sport i-a călăuzit paşii spre multe competiţii în timpul liber. Asistă şi la meciuri de handbal, de baschet şi şi-a format cultura sportivă citind şi reviste din Spania, Italia şi Franţa. „Cei care mă cunosc spun că sunt unicat, în felul meu. Am curaj să mă întrec pe probleme sportive cu oricine în România. Am acasă un fel de studio, mai multe televizoare, aparatură de înregistrare... Când nu sunt acasă, ce e mai important pe sport înregistrez şi apoi vizionez“, declară Marcel Marin.

Aşa a ajuns ca anul acesta, pe 1 aprilie, să câştige o primă etapă a unui concurs naţional pe teme de cultură sportivă, apoi să oţină trofeul suprem în disputa cu alţi zece finalişti.
Dar „microbul“ lui Marcel nu se opreşte aici. A făcut şi un curs de antrenori la Asociaţia Judeţeană de Fotbal, obţinând licenţa C UEFA, care îi permite să antreneze la nivelul eşalonului trei al ţării.


Profil
NĂSCUT

29 iunie 1972, Ploieşti

STUDII
Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport

EXPERIENŢĂ
Arbitrează de 20 de ani

FAMILIE
Necăsătorit, nu are copii

Întrebări şi răspunsuri
Cum definiţi sportul?

Sportul este una dintre cele mai frumoase activităţi, pentru că te dezvoltă armonios, îţi aduce sănătate şi optimism.

Ce părere aveţi despre universul computerului?
Calculatoare sunt utile, cu siguranţă, dar trebuie ca tinerii să mai facă şi sport, e foarte important.

Ce echipe  preferate aveţi?
Din România ţin cu Petrolul, acum şi cu Astra, şi cu Dinamo. Din străinătate ţin cu FC Liverpool, Bayern Munchen şi Juventus Torino.

Aveţi un jucător preferat?
Din lumea fotbalului, idolul meu a fost Dudu Georgescu.

Ce-i place
Îmi plac seriozitatea, vara şi iarna, ca anotimpuri, iar din punct de vedere gastronomic, cu toate că nu e bine pentru un sportiv, îmi plac ciorba de burtă şi pastrama de oaie cu mămăligă. Ca activităţi sportive, îmi place să alerg, să mă plimb cu bicicleta şi să joc tenis de masă.

Ce nu-i place
Nu-mi place ziua de luni, pentru că sunt foarte obosit după weekend, nu-mi plac minciuna şi oamenii răi la suflet, nu-mi plac lunile de toamnă octombrie şi noiembrie. Şi, pentru că tot am amintit de mâncăruri, nu-mi plac ardeii umpluţi.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite