Ploieşti: În Prahova, numărul adopţiilor s-a dublat faţă de anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta, peste 20 de familii au depus cereri la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului pentru a adopta un minor.

De la începutul anului şi până în prezent, în judeţul Prahova, au fost adoptaţi 21 de copii. Numărul acestora este în creştere faţă de anul trecut când, în  perioada similară, s-au înregistrat doar nouă adopţii naţionale.

La momentul actual există 37 de cereri în vederea adopţiei, însă numărul copiilor adoptabili este mai mic, doar 20 de minori putând fi încredinţaţi spre adopţie. Principala cauză pentru care sunt atât de puţini copii care pot fi înfiaţi este aceea că părinţii naturali ai copilului nu-şi dau consimţământul, menţinându-şi dreptul asupra acordului pentru adopţie, chiar dacă aceştia sunt decăzuţi din drepturile părinteşti.

Principala cerinţă a persoanelor care doresc să adopte un copil este ca vârsta acestuia să fie cuprinsă între şase luni şi maxim şase ani. Sunt foarte rare cazurile în care se face precizarea asupra sexului copilului.

Au renunţat la gemeni
În cazuri deosebite, părinţii adoptivi pot renunţa la copilul adoptabil. Astfel, în cursul anului 2009, a existat un caz în care părinţii au renunţat la adopţia a doi copii gemeni în urma apariţiei unor probleme medicale foarte grave. Aceste probleme s-au declanşat în cursul procesului de adopţie, natura şi gravitatea acestora presupunând o atenţie sporită şi îngrijiri medicale speciale.

Etape de parcurs
Condiţiile pentru a putea adopta sunt ca persoana respectivă să aibă vârsta de cel puţin 18 ani, să nu sufere de boli psihice sau handicap mental, să nu fie decăzută din drepturile părinteşti, să îndeplinească garanţiile morale şi condiţiile materiale necesare dezvoltării depline şi armonioase a unui copil.

În primul rând, se depune o cerere la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului de pe Şoseaua Vestului, nr.14-16, vis-a-vis de fostul Cinema Modern.

După ce au fost depuse cererea şi actele anexe, se va face o evaluare atât la sediul D.G.A.S.P.C., cât şi la domiciliul persoanei sau familiei care doreşte să adopte, de către asistentul social şi psiholog în vederea evaluării capacităţii de a adopta.

La sfârşitul perioadei de 60 de zile, asistenţii sociali vor întocmi un raport de evaluare a capacităţii de a adopta, cu propunerea pentru acordarea sau neacordarea atestatului de persoană aptă să adopte. Atestatul este valabil un an.

Compatibilitatea dintre copil şi familie
Ulterior are loc procesul de selectare a celei mai potrivite persoane să răspundă nevoilor unui copil adoptabil, iar după ce este stabilită compatibilitatea copilul va fi încredinţat în vederea adopţiei prin hotărârea instanţei judecătoreşti. Copilul va fi încredinţat pentru 90 de zile şi, în această perioadă, D.G.A.S.P.C. va monitoriza bilunar evoluţia copilului în familia adoptatoare.

La finalul celor 90 de zile, instanţa poate încuviinţa sau nu adopţia pe baza informaţiilor existente în raportul întocmit de profesioniştii D.G.A.S.P.C. privind evoluţia copilului în familie.
Monitorizarea post-adopţie se face timp de 2 ani, trimestrial, în vederea evaluării evoluţiei copilului adoptat şi a relaţiilor dintre acesta şi persoana adoptivă.

Serviciul de specialitate al D.G.A.S.P.C. va furniza şi va asigura accesul copilului şi familiei la servicii postadopţie, în funcţie de nevoile identificate.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite