Ploieşti: Maria Ciobanu a înfiinţat primele societăţi comerciale din Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este angajată la Camera de Comerţ şi Industrie Prahova de la înfiinţarea instituţiei, iar acum doi ani a fost numită în funcţia de director general.

A urmat Academia de Studii Economice întâmplător. Când a intrat la liceu visa să devină actriţă. “Îmi plăcea teatrul foarte mult, elevă fiind mergeam la Palatul Copiilor la cursuri de teatru. Iniţial, la liceu am fost repartizată pe partea de uman, însă, ulterior, am trecut la real pentru  că aveam aptitudini pentru ştiinţele exacte şi îmi plăcea foarte mult chimia”, spune Maria Ciobanu.

A dat examen la Politehnică, însă nu a reuşit să intre şi s-a îndreptat către Facultatea de Comerţ, unde una dintre probele la care trebuia să susţină examen era chimia. “După ce am terminat Academia de Studii Economice mi-am dat seama că intuiţia m-a făcut să urmez exact ce mi se potrivea”. După absolvirea facultăţii a lucrat, timp de 12 ani, la Centrala de Utilaj Petrolier, serviciul export.

Din 1990 lucrează la CCI Prahova
În 1990, odată cu înfiinţarea Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova a venit să lucreze ca economist în cadrul acestei instituţii. “Am participat la înfiinţarea Camerei de Comerţ a României când eram încă în Centrala de Utilaj şi în decembrie 1990, după ce am susţinut un concurs, am venit la CCI Prahova, pe postul de economist”, spune Maria Ciobanu.  Pentru că erau foarte puţini angajaţi la început, s-a ocupat de tot ce înseamnă amenajarea unui loc de muncă, pornind de la aprovizionarea cu birouri şi scaune.

Maria Ciobanu a participat la înfiinţarea primelor societăţi comerciale din judeţul Prahova, semnând actele constitutive ale acestora. “Pentru că a fost înfiinţat şi Registrul Comerţului de către Cameră, am participat la înfiinţarea fiecărui document în parte, la toată formularistica, începutul înregistrării firmelor, transformarea întreprinderilor de stat în societăţi comerciale cu tot ce înseamnă acte constitutive”.

A mers prin deşert
Prima deplasare pe care a avut-o pentru organizarea de târguri şi expoziţii a fost în 1992 la Seul, în Coreea de Sud. “Toţi când auzeau că suntem români spuneau Nadia Comăneci şi Hagi. În China, prima personalitate pe care o ştiau era Ceauşescu. În Europa, este altă percepţie din cauza lucrurilor care s-au întâmplat, sunt mai reticenţi, deşi în relaţia profesională au fost uimiţi de cât de profesionişti putem să fim”, spune Maria Ciobanu.

Timp de trei ani consecutiv, în 1998, 1999 şi 2000, a participat la Târgul Expoziţional de la Bagdad, din Irak. “A fost o experienţă specială. Irakul era sub embargou, puteai să mergi doar până în Iordania şi de acolo cu maşinile prin deşert până în Irak. Legăturile telefonice erau groaznice, erau zile întregi în care nu puteai să prinzi o legătură telefonică cu Bagdadul. Deşi nu ştiam exact la ce mergem, a fost o reuşită”, îşi aminteşte Maria.

În anul 2007, munca pe care a desfăşurat-o de-a lungul timpului în cadrul Camerei de Comerţ a fost recunoscută prin numirea în funcţia de director general.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

În câte ţări aţi fost?
M.C.: N-am făcut niciodată socoteala în câte ţări am mers, dar cred că am fost în multe. La un moment dat, constatasem că poate mi-ar fi mai uşor să spun pe unde n-am fost. Nu am ajuns în SUA, Australia, Finlanda.

Unde v-a plăcut cel mai mult?
M.C.: Pot să zic unde m-am simţit bine, ca şi cum aş fi trăit în altă viaţă acolo. Foarte bine m-am simţit în China şi în lumea arabă, Egipt şi Emirate. Sunt oamenii foarte calzi şi primitori.

Ce v-a impresionat în Bagdad?
M.C.: M-au impresionat foarte mult oamenii care erau foarte demni şi citiţi. Îşi duceau sărăcia cu demnitate. De asemenea, am constatat că şoselele erau impecabile prin deşert, deşi circulau şi maşini de mare tonaj care transportau ţiţei.

CE-I PLACE
“Îmi plac oamenii şi îmi place lucrul cu oamenii. În general, la un om caut întotdeauna să găsesc părţile bune. Mi-ar plăcea să am suficient de mult timp să mă joc cu nepoţica mea. Îmi place să mă documentez în orice domeniu şi atunci navighez mult pe internet.”

CE NU-I PLACE
“Nu-mi place laşitatea la oameni. Nu sunt multe lucruri care nu-mi plac pornind de la principiul că la fiecare găseşti ceva care să fie bun. Nu-mi place lipsa de curăţenie şi dezordinea”.

PROFIL

Născută
18 iunie 1952, Ploieşti

Studii
Academia de Studii Economice – Facultatea de Comerţ

Profesie
economist

Familie
căsătorită, două fete şi o nepoţică

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite