Ploieşti: Adrian Zârnea a întocmit primele dosare de şomaj din Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Adrian Zârnea a întocmit primele dosare de şomaj din Prahova
Ploieşti: Adrian Zârnea a întocmit primele dosare de şomaj din Prahova

Lucrează în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă încă de la înfiinţarea instituţiei şi a trecut prin toate sectoarele de activitate ale acesteia. Acum, este cel care îi consiliază şi le dă o speranţă angajaţilor disponibilizaţi de firmele din judeţ.

În 1973, după absolvirea liceului, s-a angajat la Oficiul de Calcul al Ministerului Industriei Uşoare, unde a lucrat 17 ani ca programator. “Executam lucrări contabile ale angajatorilor din cadrul ministerului”, spune Adrian Zârnea. În noiembrie 1990 s-a transferat la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială pe probleme de şomaj, iar în 1991 când a apărut legea şomajului şi s-a înfiinţat o instituţie care să se ocupe de problemele şomerilor a fost printre primii angajaţii ai Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.  Adrian Zârnea a întocmit primele dosare ale şomerilor din Prahova.

Se stătea de noaptea la coadă
Acesta îşi aduce aminte că oamenii veneau încă de noaptea pentru a sta la coadă în faţa instituţiei petru a fi înscrişi pe liste pentru a putea beneficia de ajutorul de şomaj. “La început volumul de muncă era mult mai mare pentru că înregistrarea şomerilor se făcea manual şi nu ca acum, în sistem informatizat”. Acesta îşi aminteşte că primii şomeri au fost angajaţii disponibilizaţi din turnătorii, din industria petrolieră şi industria constructoare de maşini.

Adrian Zârnea a urmat cursuri de specialitate cu lectori din Germania şi din cadrul ministerului de resort despre protecţia socială. “O parte din ceea ce am învăţat la cursuri, la noi nu avea cum să se aplice. Ne spuneau nemţii că la ei fiecare angajat se ocupa de un anumit număr de şomeri, de când intrau pe uşa instituţiei şi până îşi găseau un loc de muncă sau că în momentul în care şomerul vine la tine trebuie să îl serveşti cu un pahar de apă sau suc”.

Şi mamă şi fiică luau şomaj
 Adrian Zârnea mai spune că la început legea şomajului nu era foarte bine definită şi din cauza aceasta se creau şi paradoxuri. “Atunci, la început, au venit într-o zi la mine să le fac dosarul de şomaj mamă cu fiică. Fiica terminase facultatea cu un an în urmă iar mama cu vreo 25 de ani. Dar amândouă au luat şomaj pentru că legea nu era clară”.

De 13 ani, Adrian Zârnea lucrează la Serviciul Programe Ocupare unde acordă servicii de consiliere persoanelor disponibilizate în cadrul concedierilor colective. “În momentul în care o firmă anunţă concedierea angajaţilor eu merg pentru a le explica oamenilor care sunt procedurile prin care pot primi ajutorul de şomaj, care sunt variantele pentru găsirea unui nou loc de muncă sau ce oferte are Agenţia pentru recalificare”.

Adrian Zârnea spune că mulţi şomeri aleg să se recalifice pentru a-şi găsi un loc de muncă, dând ca exemplu femeile care lucrau ca pirotehniste la Plopeni şi au urmat cursuri în domeniul confecţiilor.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Ce îi sfătuiţi pe tinerii absolvenţi care nu-şi găsesc un loc de muncă?
A.Z.: Tinerii ar trebui să vină către noi şi să accepte un serviciu cât mai aproape de ceea ce au învăţat la şcoală. Orice început e greu, dar odată angajaţi la o firmă îşi pot demonstra cunoştinţele dobândite în anii de studii.

Sunt persoane care au fost şomere la un moment dat şi acum ocupă funcţii importante?
A.Z: Chiar am mai multe exemple de genul acesta. O tânără care la început a acceptat un job de noapte numai să aibă un loc de muncă acum a ajuns să ocupe o funcţie importantă în cadrul companiei respective.

Este o muncă dificilă?
A.Z.: Faptul că lucrez cu oamenii care au ajuns în situaţia de a fi daţi afară de la locul de muncă nu este chiar plăcut.

Vreţi să ieşiti la pensie de aici?
A.Z.: Primul director al instituţiei, atunci când ne-am angajat, aşa ne-a spus: de aici veţi ieşi la pensie.

CE-I PLACE
“Îmi place să merg la munte şi sportul, în special atletismul. Îmi place să conduc, mă relaxează. Când am timp citesc o carte”.

CE NU-I PLACE
“Nu-mi place omul care nu-şi ţine cuvântul şi nu-mi plac tinerii teribilişti din ziua de azi care nu respectă regulile de circulaţie”.

PROFIL

Născut
26 august 1954, Ariceştii Zeletin

Studii
Liceul Economic din Ploieşti

Profesie
contabil

Familie
căsătorit, un băiat

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite