Povestea familiei care nu există în acte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O prahoveancă care s-a întors în localitatea natală după 12 ani de coşmar petrecuţi în Irak se luptă să obţină acte de identitate româneşti pentru copiii săi.

Femeia de 36 de ani, din comuna Drăgăneşti, trăieşte o dramă care pare fără sfârşit. În urmă cu 17 ani, Monica Pârvu a ales să lase în urmă ţara natală, familia şi prietenii pentru a-l urma în străinătate pe cel care avea să-i devină soţ, un cetăţean irakian, de profesie ghid turistic, care i-a promis iubire veşnică, respect şi o viaţă fără griji. Povestea de dragoste idilică a durat doar cinci ani, timp în care cei doi au locuit în Turcia. În 1999, Monica şi soţul ei s-au mutat în Irak.

„Au fost nişte ani de coşmar, pe care aş vrea să-i pot da uitării. Părinţii şi fraţii lui nu mă suportau. Eram bătută pentru orice. Şi apoi, viaţa pe care o are o femeie în acea ţară este groaznică: nu aveam voie să merg înaintea bărbatului, să vorbesc neîntrebată şi nici să ies din casă neînsoţită. Stăteam toată ziua în gospodărie, făceam mâncare, curăţenie şi avem grijă de cei doi copii. A fost un chin pentru mine", povesteşte tânăra al cărei chip a îmbătrânit prematur din cauza chinurilor prin care a trecut.

Ambasada României din Irak a ajutat-o cu bani

În 2006 a aflat că tatăl său era bolnav de cancer şi că-şi dorea foarte mult să o revadă înainte să moară. Cu greu şi-a convins soţul să o lase în România împreună cu copiii. 

„Mie mi-au dat voie, dar nu-i puteam lua şi pe cei mici. Iar eu nu vroiam să mă mai întorc. Am vrut să fug de el pentru că eram pur şi simplu terorizată. Am fost să-mi fac paşaport la Ambasada României din Irak. Norocul meu este că soţul nu a fost primit în instituţie, aşa că am putut să le povestesc oficialilor de acolo drama prin care treceam şi faptul că încercam disperată să mă întorc în ţara mea. Românii mei mi-au dat bani de transport şi mi-au făcut paşaport temporar", îşi aminteşte Monica. Prahoveanca nu a scăpat prea uşor de soţ, care a însoţit-o până în Turcia cu autocarul. Acolo s-a răzgândit şi nu a mai vrut să o lase în ţara natală împreună cu copiii.

„M-a chinuit şi mai tare. Nu aveam voie să plec cu cei mici. Totuşi, am fost ajutată de Ambasada României din Turcia, care m-a trimis acasă. A fost cel mai frumos moment din viaţa mea când mi-am revăzut familia. Chiar dacă tatăl meu nu a mai trăit mult, cel puţin am apucat să-l văd", spune femeia.

Copiii săi nu au drepturi

Din 2006, de când s-a întors în România, Monica Pîrvu a solicitat în mod repetat autorităţilor române eliberarea unor acte de identitate pentru copiii săi minori, însă, în ciuda eforturilor sale nici până în prezent nu a reuşit să rezolve această problemă. Pentru Iusuf All Refaye, fiul său în vârstă de 7 ani, nu a putut obţine transcrierea certificatului de naştere şi eliberarea  unui act de stare civilă românesc.

„Din această cauză, nu mi-am putut înscrie băiatul la şcoală. Cu toate acestea el a fost primit la ore, însă, până nu va exista un act de identitate practic nu va avea niciun drept, nu-i vor fi recunoscute studiile. În aceeaşi situaţie este şi fata mea, Melike, de 15 ani. În plus, copiii nu sunt înscrişi la medicul de familie, e ca şi cum n-ar exista", explică Monica.

Urmare a demersurilor efectuate de către experţii Biroului teritorial „Avocatul Poporului", Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Prahova a transmis Ministerului Afecerilor Externe  certificatele de naştere ale celor doi minori eliberate de autorităţile irakiene, în vederea legalizării acestora în ţara arabă. „Noi o ajutăm cât ne stă în putinţă. Este o mamă care luptă pentru copiii săi. Să sperăm că va obţine cât de curând acte de identitate pentru fată şi băiat", a declarat Ioana Enache, expert la „Avocatul Poporului", din Ploieşti.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite