Portret: Ploieşteanul Bogdan Ardelean este prietenul broscuţelor ţestoase pe cale de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A îngrijit tot felul de animale domestice sau exotice, iar acum îşi dedică timpul creşterii broaştelor ţestoase, pe care le consideră cele mai bune prietene ale sale.

Hamsteri, pisici, câini, papagali, şerpi, chiar şi o veveriţă şi multe alte necuvântătoare au trecut prin mâinile lui Bogdan, încă din copilărie. El le hrănea, le făcea adăposturi şi tot le avea grijă să nu se îmbolnăvească.  

La vârsta de 20 de ani, tânărul a primit cadou de la o vecină o broscuţă ţestoasă, văzând că este atât de atent cu animalele.

Acum, la vârsta la care alţi tineri de vârsta lui au familie şi copii, el se bucură de familia sa de broaşte ţestoase, care numără doi masculi şi două femele. Primul exemplar şi cel mai longeviv, este o broscuţă care a trăit timp de 15 ani.

 

Cadouri ideale

De-a lungul timpului, el a crescut nu mai puţin de opt exemplare de broaşte ţestoase, dar unele dintre ele au fost oferite cadou apropiaţilor.

„Două i-am dus sorei mele din Olanda şi mai trăiesc şi acum. Ea, la rândul ei, le-a plimbat foarte mult, le-a dus chiar şi în Franţa, pentru că nu se desparte de ele nici măcar atunci când pleacă în concediu. O altă broască am dat-o cadou unui prieten, aceste animale fiind potrivite pentru a fi făcute cadou, însă ele trebuie crescute în spaţii deschise, la curte, nu în apartament", explică Bogdan.

Mâncarea preferată a prietenelor lui necuvântătoare sunt legumele şi fructele, iar salata este un adevărat deliciu.

Pentru a fi fericite, aceste broscuţe au nevoie de un spaţiu de cel puţin 20 mp, unde să facă mişcare, iar timp de jumătate de an ele hibernează la o temperatură de minimum 0 grade Celsius.

Din păcate, însă, până acum tânărul nu a reuşit să le înmulţească. Media de vârsta a unei broaşte într-un mediu natural este de 100 de ani, însă, în captivitate, ele nu trăiesc mai mult de 20 de ani.

Barman la club

Când nu îşi împarte timpul liber cu broscuţele lui, Bodgan este barman la clubul Retro Caffé din Ploieşti.

Fiind pasionat de muzică încă din adolescenţă, când a luat lecţii de tobe, la vârsta de 17 ani, tânărului nu i-a fost greu să se simtă în largul lui, noapte de noapte, la barul acestui club.

De doi ani el prepară băuturi pentru toate gusturile: „Totul a început ca o distracţie. Pentru mine a fost o provocare să văd dacă pot face aşa ceva. Nu mi s-a părut greu să lucrezi într-un bar, mai dificil a fost când a trebuit să prepar băuturi" spune el.

După ce s-a documentat pe net după reţete, a ajuns, în timp, să prepare o gamă foarte variată de cocktailuri, însă piesa sa de rezistenţă este cafeaua.

Bogdan deţine toate secretele unei cafele perfecte şi asta, în mare parte, pentru că el bea foartă multă cafea, zilnic.

În plus, clienţii săi ştiu foarte bine că, după o zi grea de muncă, se pot delecta nu numai cu o băutură preparată ca la carte, ci şi cu glumele lui Bogdan, care este întotdeuna bine dispus şi plin de energie pozitivă.

 

Întrebări şi răspunsuri

Ce alte animale ai mai avut?

B.A.: Prin clasa a VI-a m-am apucat să cresc peşti. Aveam câţiva, dar în timp am ajuns să deţin foarte multe exemplare de xipho, guppy, scalari, neoni şi mulţi alţii. Preferaţii mei erau zebrele şi beta. În clasa a VIII-a, tata mi-a aruncat în curtea casei toate acvariile pe care le aveam pentru că nu mă ocupam destul de serios de examenul pentru clasa a IX-a. De atunci nu am mai crescut peşti.

 

Ce fel de broaşte creşti?

B.A.: În România există două tipuri de broaşte ţestoase, cea denumită Hermani, care se găseşte în Munţii Retezat şi Greaca-cu-capac, un exemplar pe care îl întâlneşti de obicei în Delta Dunării. Ambele sunt broaşte de uscat şi sunt pe cale de dispariţie. Eu am în grijă câteva exemplare de broaşte din specia Greaca-cu-capac.

Ce-i place:

Îi plac foarte mult călătoriile, atât în ţară cât şi în străinătate. Locaţia preferată este Bran-Moeciu, un loc pe care numai anul acesta l-a vizitat de două ori. De asemenea, îi place să facă sport şi petrece câteva ore pe terenul de fotbal sau jucând tenis de câmp.

Ce nu-i place:

Urăşte birocraţia din România şi nu îi place că pentru soluţionarea unor acte se întâmplă destul de des „să primeşti câteva uşi în faţă" până când îţi poţi rezolva problema. De altfel, nu îi place minciuna şi ipocrizia manifestată de unele persoane.

 

PROFIL

NĂSCUT: 10 martie 1975, Ploieşti.

STUDII: Absolvent liceu.

FAMILIE: Necăsătorit.

Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite