Portret: Camelia Ioniţă instruieşte paraşutişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cameila Ioniţă a reuşit să se impună într-o lume a bărbaţilor alegând o meserie caracterizată de curaj. A început să facă paraşutism încă din adolescenţă, iar după ce a îmbrăţişat cariera militară a ajuns să îi înveţe pe alţii tainele zborului.

„În 1982 eram elevă la liceu în Ploieşti, când doi instructori de la aeroclubul din Strejnic au vebit să caute copii care să facă sport. Un an înainte fusesem într-o tabără UTC la planorism unde făcusem câteva ore de zbor şi aş fi vrut să continui, dar la Ploieşti nu se făcea decât zbor cu motor şi paraşutism. Aşa am început să fac paraşutism”, povesteşte Camelia Ioniţă.

Primul salt de ziua ei

La început, în grupă erau mai multe fete, care  treptat au abandonat. Camelia însă, şi-a încheiat pregătirea teoretică, a dat examene şi a ajuns să pună în practică ceea ce învăţase la cursuri. Bucuria primului zbor a fost mai puternică decât emoţiile Primul şi al doilea salt l-a făcut chiar de ziua ei de naştere şi i-a plăcut nespus de mult. La al treilea salt i-a fost frică, atunci s-a manifestat teama de început, dar a sărit pentru că nu putea să se lase mai prejos decât băieţii. I-a plăcut de la început paraşutismul şi în scurt timp acest sport a devenit cea mai mare pasiune a sa, chiar dacă nu întotdeauna este uşor. „Nu-i ca la fotbal unde te duci două ore la antrenament şi pleci acasă. Aici stai toată ziua pe câmp, pliezi, sari, sau uneori nu mai zbori pentru că e vremea rea”spune Camelia Ioniţă. Nu s-a gândit niciodată să renunţe, nici măcar atunci când a rămas singura femeie din grupă.

O familie de paraşutişti

Pe aerodrom, acolo unde îi place cel mai mult, Camelia şi-a cunoscut soţul, paraşutist la rândul lui. Acum în familia Ioniţă paraşutismul este principala preocupare. Camelia şi Florin, soţul său sunt profesionişti, ambii militari şi instructori la Centrul de Pregătire pentru Operaţii Speciale. Amândoi fac parte din echipa reprezentativă a Statului Major al Forţelor Terestre şi participă la aproape toate competiţiile şi demonstraţiile organizate de Armată. Camelia Ioniţă are la activ peste 800 de salturi şi este singura femeie din armată care sare cu paraşută de tip „aripă”. Cei doi copii ai lor le împărtăşesc pasiunea. Fiica, în vârstă de 18 ani are deja doi ani de paraşutism şi 90 de salturi la activ. Fiul, cu doi ani mai mic le calcă pe urme şi a făcut deja un prim salt în tandem cu tatăl său.   

Întrebări şi răspunsuri:


Când credeţi că vă veţi încheia cariera?


Probabil atunci când o să ies la pensie. Dar şi atunci este posibil să mai fac salturi. Depinde de cât de sănătoasă o să fiu. Până atunci vreau să progresez pentru că un paraşutist are tot timpul de învăţat câte ceva. Întotdeauna este nevoie să ne perfecţionăm. 

Care a fost cel mai frumos moment ca paraşutist ?

Fiecare zbor este deosebit însă îmi amintesc cu mare plăcere de primul salt. Era o zi superbă, a fost nemaipomenit. Apoi un alt moment frumos a fost atunci când am sărit împreună cu soţul şi fiica mea. Un moment de glorie pot să spun că a fost câştigarea Cupei României. 

Ce-i place ?

Îmi place foarte mult sportul, mişcarea. Fac mult sport şi îmi place să urmăresc la televizor competiţii de gimnastică şi patinaj artistic. Îmi place foarte mult muntele, atât locurile amenajate unde mergem iarna la schi, cât şi cele sălbatice. Mi-am dorit de când eram în liceu să ajung să lucrez în Armată şi am reuşit. Acum fac ceea ce îmi place.

Ce nu-i place?

Nu îmi place minciuna şi laşitatea. Mă îngrozesc atunci când văd accidente de tot felul. Nu îmi place vremea rea mai ales atunci când durează prea mult. Este şi explicabil pentru că nu se pot face salturi dacă nu este vremea bună. În rest nu sunt lucruri care să îmi displacă pentru că nu sunt o persoană fiţoasă.

Profil:

Născută: 8 aprilie 1965 comuna Şirna, jud. Prahova
Studii: liceu, curs instructori de paraşutism
Ocupaţia: subofiţer, Centrul de Instruire pentru Operaţii Speciale
Familie: căsătorită, doi copii

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite