Ploieşti: Pompierii se aşteaptă la o creştere a numărului de incedii de vegetaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Pompierii se aşteaptă la o creştere a numărului de incedii de vegetaţie
Ploieşti: Pompierii se aşteaptă la o creştere a numărului de incedii de vegetaţie

În jumătatea lui august s-au produs cu 80% mai puţine ca anul trecut, totuşi, pompierii spun că greul abia acum începe şi vor fi aproximativ două luni de foc.

În prima jumătate a lunii august, în judeţul Prahova s-au înregistrat 16 incendii de mirişte şi vegetaţie uscată, care au cuprins o suprafaţă de aproximativ 30 de hectare. Deşi cifra este mult mai mică comparativ cu perioada similară a anului trecut, când au avut loc circa 100 de astfel de evenimente negative, pompierii din cadrul ISU Prahova se aşteaptă ca abia de acum să înceapă pârjolul, mulţi agricultori nerenunţând la practica igienizării terenurilor prin foc.

„Mi-ar conveni să spun că oamenii au mai înţeles, dar, din păcate, o să observaţi că o să crească numărul solicitărilor la incendii de vegetaţie uscată, deoarece s-ar putea să nu mai avem precipitaţii însemnate, vegetaţia se usucă, e perioadă de recoltare, acum se mai dă foc la paie şi aşa mai departe. E august spre sfârşit..., şi în septembrie, chiar şi în octombrie, o să avem asemenea solicitări”, a declarat comandantul adjunct al ISU Prahova, colonelul Nicolae Popescu.

Foc pe 340 ha
De la începutul anului şi până în prezent, pompierii prahoveni au participat la aproximativ 4.300 de intervenţii de stingere a incendiilor dintre care 149 incendii de vegetaţie uscată şi de pădure. În acţiunile de intervenţie au fost angrenate circa 1.200 de cadre, stingându-se o suprafaţă totală de aproximativ 340 ha. Dintre acestea, zece constituiau proprietăţi individuale şi 2,5 ha aparţineau unor societăţi comerciale.

Pe de altă parte, pe domeniile Romsilva au avut loc patru intervenţii, lichidindu-se focul de pe 9,5 ha. Din punct de vedere al localităţilor cu cele  ai mari suprafeţe afectate, în top sunt Apostolache (48 ha), Ceptura (47 ha) şi Chiojdeanca (32 ha), iar ca număr de incendii, Boldeşti (15 intervenţii) şi Urlaţi (14 intervenţii) sunt lideri detaşaţi. Urlaţiul a fost şi în 2008 un punct fierbinte pe harta incendiilor de mirişte şi vegetaţie uscată, înregistrându-se 22 de intervenţii, pe 94 de ha, în cursul anului.

E nevoie de suport local la intervenţii
„Trimitem zilnic adrese autorităţilor locale pentru a înştiinţa populaţia asupra riscurilor la care se expune prin astfel de practici”, a declarat colonelul Ştefan Popescu. Pe de altă parte, Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă trebuie să participare la stingerea a toate incendiile produse pe teritoriul administrativ al localităţii.



Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite