Ploieşti: Pază cu Poliţia la parcurile oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curg amenzile pentru cei care distrug spaţiul verde, băncile şi balansoarele din parcurile de joacă. Poliţiştii comunitari sunt văzuţi mai des în parcurile unde municipalitatea a investit bani pentru modernizare. În ultima lună, 24 dintre cele 51 de locuri de joaca au fost reabilitate.

Aproape jumătate din numărul parcurilor de joacă pentru copii existente în Ploieşti au fost modernizate până la sfârşitul lunii trecute.

Autorităţile le-au dotat cu obiecte de joacă noi, cu toate inspecţiile pentru supraveghere tehnică şi verificare în funcţionare la zi. Băncile, leagănele şi a balansoarele stricate au fost înlocuite, iar în spaţiile de joacă în aer liber s-a refăcut covorul de cauciuc.

Potrivit unei situaţii pusă la dispoziţie de Administraţia Domeniului Public şi Privat din Ploieşti, în parcuri au fost vopsite peste 160 de bănci şi alte obiecte de joacă.

„Au fost înlocuite băncile deteriorate, obiectele de joacă  precum şi piesele de mobilier urban stricate în urma actelor de vandalism. Este vorba despre coşuri de baschet, balansoare, leagăne, tobogane şi coşuri de gunoi”, a precizat Adela Frăţilă, purtător de cuvânt în cadrul ADPP Ploieşti. 

Lucrările nu s-au oprit în acest punct. „S-au completat, cu nisip, gropile aflate în aceste locaţii, s-au asfaltat şi pietruit alei pietonale, s-au înlocuit şi reparat panouri avertizoare. Prin urmare, au avut loc lucrări ample, care trebuie acum protejate în faţa oamenilor needucaţi”, a mai precizat oficialul ADPP Ploieşti.

Amenzi pentru vandalism
Ultimul parc pentru copii modernizat este cel situat pe strada Mărăşeşti, vizavi de la magazinul Profi, în cartierul 9 Mai. Aici, vechile obiecte de joacă au fost reparate şi, în plus, au fost achiziţionate şi montate leagăne şi balansoare noi, printr-o sponsorizare oferită de Romtelecom.

Rezultatele s-au văzut imediat după darea în folosiţă a noilor ansambluri de joacă. Parcul este plin de copii, de dimineaţă şi până seara. Părinţii sunt acum mulţumiţi că au unde să-şi distreze odraslele. 

„Înainte, nu aveai curaj să-ţi laşi copilul să se caţere pe fiarele acelea. Erau numai pietre pe jos, leagănele erau rupte. De la o seară la alta, observai că s-a mai distrus ceva. Sunt tineri fără cei şapte ani de acasă, care populează acest parc de seara  şi până după miezul nopţii. Dau cu picioarele în bănci şi se dau în leagăne până le rup”, a spus Mădălina Ionescu, mama unei fetiţe de cinci ani.

Zone strict supravegheate
La sesizările locuitorilor din zonă, poliţiştii comunitari au înteţit acţiunile de patrulare în parcul de pe strada Mărăşeşti. Aceştia au observat, pe lângă obiecte de joacă distruse şi maşini parcate pe spaţiul verde, chiar în parc.

„Această zonă este "campioana" la distrugeri de ansambluri de joacă şi parcări pe spaţiul verde. În luna mai, au fost date zeci de amenzi celor care au fost prinşi că strică ansamblurile de joacă pentru copii şi celor care şi-au lăsat maşinile lângă copaci”, a declarat Carmen Gheorghe, şefa Poliţiei Comunitare din Ploieşti.

Apel la spiritul civic
Reprezentanţii Poliţiei Comunitare sunt convinşi că cea mai eficientă metodă de protejare a parcurilor recent modernizate este stimularea spiritului civic al ploieştenilor.

„O mare parte de vină în ceea ce priveşte distrugerea mobilierului din perimetrul locurilor de joacă şi a obiectelor de joacă aparţine cetăţenilor certaţi cu legea, care nu înţeleg că investiţiile realizate nu pot fi protejate decât cu aportul populaţiei. Lansăm un apel la spiritul civic al ploieştenilor”, a menţionat Adela Frăţilă, purtător de cuvânt în cadrul ADPP Ploieşti.

Amenzi de mii de lei
Amenda pentru distrugerea ansamblurilor de joacă şi pentru parcarea pe spaţiul verde este cuprinsă între 250 şi 1000 de lei, pentru persoanele fizice şi între 500 şi 1000 de lei, pentru persoanele juridice.

Mihaela Simion, 33 de ani, salariată
„Tot ce este nou se rupe în două trei zile, nu ţine nimic mai mult de atât. Seara, vin tot felul de  tineri pe aici, care se caţără pe balansoare. Aceştia trebuie amendaţi, cu siguranţă”

Cerasela Hoancă, 32 de ani, salariată
„Dacă s-ar mări amenzile, nu i-ai mai vedea pe aici. Trebuie ca aceste locuri de joacă să fie şi mai bine păzite, ca să nu avem probleme seara, de exemplu. Ne este frică să le facem observaţii tinerilor din ziua de astăzi”

Ioana Băjgăneanu, 70 de ani, pensionară
„Unde se fac lucrări şi se pun leagăne noi, acestea nu rezistă nici măcar o săptămână. Ar trebui să stea cineva de pază aici, municipalitatea să angajeze oameni care să patruleze mereu în parcuri”

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite