Ploieşti: Constantin Ion face acte caritabile pentru sărmanii Ploieştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Constantin Ion face acte caritabile pentru sărmanii Ploieştiului
Ploieşti: Constantin Ion face acte caritabile pentru sărmanii Ploieştiului

I se spune Nini Măcelarul pentru că aceasta îi este ocupaţia de mai bine de patru decenii de viaţă. Este unul dintre cei mai pricepuţi în meseria sa, din Ploieşti, şi este renumit pentru că-i ajută necondiţionat pe oamenii străzii, cu o masă caldă, în fiecare zi.

Constantin Ion sau Nini Măcelarul cum îi spune mai toată lumea este un munte de om. Statura impunătoare, mâinile aspre şi un chip care parcă nu zâmbeşte niciodată  îl fac în ochii celor care îl cunosc pentru prima dată să pară o persoană dură, lipsită de sentimente.

Dar cine îi ştie faptele bune, şi acestea nu sunt deloc puţine la număr, îi apreciază calităţile şi sufletul mare. Nini Măcelarul are o poveste de viaţă care ar trebui urmată de mulţi semeni de-ai noştri.

“Sunt un om trecut prin foarte multe greutăţi. Am fost sărac şi atunci când am scăpat de  sărăcie m-am hotărât să-I ajut pe cei sărmani, atât cât pot. Şi numai bunul Dumnezeu mi-a dat acest dar. Am înfiinţat o cantină unde cei cu bani puţini pot mânca mult şi ieftin, iar cei care nu au unde să locuiască au parte gratuit, de o masă caldă, în fiecare zi. Aşa ar trebui să fim toţi pe acest pământ. Să ne rupem o bucăţică de pâine de la gură şi să o dăm unui om sărac”, spune cu emoţie în glas Constantin Ion.

Cantină veche de 13 ani
Ospătăria lui Nini Măcelarul funcţionează din 1996, în zona Halelor Centrale din Ploieşti. Aici, în fiecare zi, ploieştenii sărmani, care au adăpost în scara de bloc sau pe vreo bancă, în parc, primesc câte o porţie de ciorbă sau de tocăiţă, fără a fi nevoiţi să plătească pentru ea sau s-o cerşească. Totul are loc într-un spaţiu utilat modern, cu mese, scaune şi cu bucătărese pricepute.

“La început ajutam cu o mâncare caldă vreo 50 de copii orfani şi cazuri sociale. După 13 ani am ajuns să am peste 350 de oameni cărora încerc să le înseninez ziua cu o masă bună. Ideea este că nu am uitat de unde am pornit în viaţă. Am fost sărac, ani de zile am cărat lăzi cu marfă în piaţă pentru a-mi câştiga existenţa. Mai târziu, am ajuns ospătar, apoi administrator de restaurant şi  apoi am preluat cantina transformând-o în ceea ce există astăzi”, spune Nini, în timp ce amestecă de zor în oala cu ciorbă.

Le dă să mănânce pe săturate
Măcelarul cu suflet mare este cel care stabileşte în fiecare zi meniul pe care îl oferă oamenilor năpăstuiţi de soartă. După ce bucătăresele pregătesc mâncarea, în jurul orei 13, Nini îi cheamă pe toţi în jurul oalei cu ciorbă sau cu tocăniţă şi le oferă câte porţii îşi doresc, până se satură.

Şi răsplata pentru gestul său caritabil nu întârzie să apară. Un zâmbet venit din partea oamenilor săraci şi un “Mulţumesc” îl fac să se simtă cel mai fericit om din lume. “Seara pun capul liniştit pe pernă şi ştiu că dacă ar fi să nu mă mai trezesc are cine să mă pomenească pentru faptele bune. Asta înseamnă bucurie şi dragoste de oameni, că doar nu plecăm pe cealaltă lume cu averea. Plecăm cu respectul”, spune Constantin Ion.

Întrebări şi răspunsuri?
Cine sunt acei oameni care vă ajută să duceţi mai departe această acţiune caritabilă?

C.I: Cel mai mare grad de implicare îl are biserica, prin protoierie. Preotul paroh de la Catedrala “Sfântul Ioan Botezătorul” ne oferă dulciuri pentru copiii sărmani. Mai avem şi un sponsor, care însă doreşte să-şi păstreze anonimatul, şi care, lunar, ne oferă câteva mii  de lei pentru achiziţionarea de alimente. Bineînţeles că şi Primăria şi Consiliul Local ne ajută, pentru că nu ne percepe nicio taxă pentru spaţiul în care funcţionează cantina

Ce vă propuneţi să realizaţi în anul ce urmează?
C.I: Am depus toate actele pentru înfiinţarea Fundaţiei de Utilitate Publică. Sub această titulatură diresc să funcţioneze ospătăria pentru că sunt convins că vom avea parte de mai mult sprijin în acţiunile noastre umanitare din partea autorităţilor locale. Ne-am dori să preluăm şi cantina de ajutor social care aparţine de Primăria Ploieşti ca să facem mai multă treabă şi să ajutăm mai mulţi oameni.

Ce-i place
Nini Măcelarul spune că are singurul lucru care îl relaxează după o zi încărcată la muncă este o plimbare  de cel puţin jumătate de oră în parcul de la Sala Sporturilor.

Ce nu-i place
“Nu-mi plac oamenii răi la suflet. Îi recunosc dintr-o privire. Nu zic că ar trebui să dăm bani cerşetorilor, dar cu un covrig tot i-am putea ajuta. Detest minciuna şi prefăcătoria”

Profil
Născut
12 august 1954, la Ploieşti

Ultima şcoală absolvită
Liceul Economic Ploieşti

Profesie
Măcelar

Familie
Este căsătorit, are două fete şi un nepot

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite