Ploieştiul la cuptor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce brutarii fac, la propriu, pâine cu sudoare, angajatorii primesc amenzi pentru că nu respectă recomandările de a le pune la dispoziţie apă şi sisteme de ventilaţie.

Mergi pe stradă în mijlocul zilei şi simţi că te prăbuşeşti. O senzaţie minoră în comparaţie cu efectele resimţite de cei care lucrează la gura cuptorului sau în aburii de smoală turnaţi pe asfalt. Fiecare minut petrecut în căldura înnăbuşitoare le striveşte plămânii, feţele li se înroşesc, iar nevoia de apă rece este stringentă. Sunt categoriile cele mai defavorizate de salariaţi: brutarii, patiserii, constructorii, asfaltatorii sau agricultorii. Chiar şi ideea de a se opri o zi din lucru nu sună prea bine: nu vom mai avea pâine pe masă ori recoltele ar rămâne nestrânse şi s-ar strica pe ogoare.

Teoretic, angajaţii care lucrează în aer liber, în aglomerări sau în spaţii închise ar trebui să aibă asigurate între doi şi patru litri de apă minerală, sisteme de ventilaţie, echipament individual de protecţie şi duşuri. Ieri, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au recomandat, în plus, în perspectiva celor 40 de grade care se vor înregistra la jumătatea săptămânii, reducerea intensităţii şi a ritmului activităţii fizice ori reducerea zilei de lucru sau eşalonarea pe două perioade în domeniile expuse. Recomandări pur teoretice pentru angajatori. "Doar săptămâna trecută am sancţionat 5 firme din cele 31 controlate în tot judeţul pentru nerespectarea acestor prevederi, iar săptămâna aceasta vom intensifica acţiunile. Pentru a-i putea amenda cu sume cuprinse între 2.000 şi 20.000 de lei este nevoie să fie îndeplinite condiţiile de trei zile consecutiv cu temperaturi peste 37 de grade sau indice de confort termic de peste 80 de unităţi", ne-a declarat Dragoş Georgescu, inspector şef adjunct de securitate şi sănătate în muncă la ITM Prahova.

Cazuri fericite

Sunt şi cazuri fericite. Vasile Marcu este patronul unei patiserii din Ploieşti şi lucrează cot la cot cu angajaţii. A instalat un aparat imens de aer condiţionat, iar temperatura în laboratorul său este suportabilă. În zilele caniculare, suplimentează ventilaţia şi cu alte aparate doar să nu se prăbuşească, el şi angajaţii, în căldura degajată de cuptoare şi munca în spaţiul îngust. "Am lucrat mult timp în domeniu, am îndurat călduri ca din iad, iar acum ştiu ce trebuie să fac, oricât de mult aş cheltui cu aerul", spune omul. Trei minute petrecute însă la ghişeul altor brutării şi patiserii nu fac însă decât să fii recunoscător că poţi pleca cât mai repede acasă, unde e mai răcoare, cu o pâine trudită şi caldă în mână.

Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite