Ploieștiul este oraș - pilot în depozitatea gunoaielor prin sistemul de platforme subterane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tomberoanele sunt ridicate pentru golire de o pompă hidraulică
Tomberoanele sunt ridicate pentru golire de o pompă hidraulică

40 de platforme subterane și 250 de incinte securizate, destinate colectării selective, vor fi amenajate în decurs de 18 luni la Ploiești. Programul demarat de operatorul de salubritate Rosal este unul pilot, iar Ploieștiul este primul oraș din țară unde va fi implementat.

Platformele cu depozitare subterană au apărut deja în mai multe cartiere din Ploiești, cu avantaje evidente. „Mirosurile dispar, tomberoanele îngropate nu mai pot fi răscolite de oamenii străzii, iar gunoaiele nu mai sunt împrăștiate de vânt sau de câini", spune Gelu Constatinescu, directorul Rosal Ploiești.

Sistemul de platforme este automatizat. Containerele îngropate sunt ridicate la suprafață, pentru golire, de o pompă hidraulică.

În decurs de 18 luni, Rosal s-a angajat să amenajeze 40 de astfel de platforme subterane în toate cartierele orașului.

În plus, vor fi amenajate și 250 de incinte securizate cu tomberoane pentru colectare selectivă - pentru PET-uri, hârtie și sticlă. Unele dintre ele au fost deja instalate în apropierea platformelor subterane.

Campanie de conștientizare și responsabilizare

Singurul impediment în colectarea selectivă rămâne, însă, responsabilizarea ploieștenilor. De aceea, Rosal Ploiești în parteneriat cu Primăria Municipiului Ploiești, prin RASP, lansează Campania de informare, conștientizare și educare „Responsabilitatea nu ține de vârstă! ADUNĂ ȘI TU SELECTIV!"

Campania este menită să încurajeze locuitorii din Ploieşti să se informeze cu privire la problemele de mediu ce le afectează oraşul şi să promoveze colectarea selectivă, prin sprijinirea spiritului civic şi a educației ecologice.

În fiecare săptămână, reprezentanții companiei ROSAL vor distribui locuitorilor din oraș saci menajeri colorați pentru colectarea selectivă, iar persoanele fizice și juridice care predau gunoiae colectate selective vor primi reducere la tarifele pentru salubritate

Tot în această campanie sunt programate întâlniri cu reprezentanții asociațiilor de locatari pentru discuții deschise și demonstrații de funcționare a platformelor, vor fi distribuite fly-ere și pliante cu precădere în școli și licee unde se vor organiza concursuri.

„Ploieștenii vor putea să adune deșeurile selectiv, iar noi suntem pregătiți să le transportăm și să le valorificăm. Sunt convins că prin această campanie numărul celor care sunt conștienți de importanța colectării selective se va mări considerabil, iar pe această cale vreau să le mulțumesc anticipat. Fiecare cetățean este invitat să ni se alăture pentru a reuși să avem și să păstrăm unul dintre cele mai frumoase și mai curate orașe din țară, acest lucru depinde de fiecare dintre noi", mai spune Gelu Constantinescu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite