Prahovenii se “încălzesc” cu băuturi alcoolice şi se urcă la volan. Poliţiştii îi prind şi îi lasă fără permise de conducere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condiţiile meteorologice din ultimele zile îngreunează considerabil circulaţia rutieră în Prahova. Precipitaţiile sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare, constituie adevărate pericole pentru automobilştii imprudenţi sau neatenţi.

Este foarte important ca, înainte de a porni la drum, fiecare conducător auto, profesionist sau amator, să-şi echipeze corespunzător maşina pentru sezonul rece şi să se informeze în privinţa traseului pe care urmează a-l străbate. Poliţiştii rutieri recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelelor, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare, să utilizeze preponderent frâna de motor şi să evite efectuarea depăşirilor, care în asemenea condiţii meteo-rutiere se dovedesc extrem de periculoase.

Totodată, se recomandă ca luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, în cazul în care vizibilitatea este redusă. Atenţie deosebită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi lunetei maşinii care trebuie să funcţioneze foarte bine.

Atenţie la polei şi zăpadă

Poliţiştii îi mai sfătuiesc pe conducătorii de vehicule să circule cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când pe carosabil s-a aşternut zăpadă sau când acesta este acoperit de polei. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

Operatorii de transport care deţin autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone au obligaţia legală de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate. Şoferii începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experinţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere. De asemenea, dacă au mai puţin de un an vechime în conducere, viteza maximă admisă pentru aceştia în afara localităţilor este cu 20 km/h mai mică decât viteza legală.

Şi pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, atât în timpul deplasării, cât şi în momentul traversării arterelor rutiere, care trebuie făcută doar prin locurile special amenajate şi după o temeinică asigurare.

Sâmbătă a fost zi plină pentru poliţiştii rutieri din Prahova

Deşi condiţiile meteorologice ar fi trebuit să-i facă pe conducătorii auto să manifeste prudenţă sporită în conducere, mulţi dintre aceştia au considerat că pot trece cu vederea anumite reguli de circulaţie. Astfel, nerespectarea regimului legal de viteză, a condus la aplicarea unui număr de 138 sancţiuni contravenţionale, adică aproximativ jumătate din cele aplicate în total.

Totodată au fost reţinute 9 permise de conducere şi 14 certificate de înmatriculare auto. Cele nouă infracţiuni constatate au presupus în principal conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice, respectiv conducerea unor autovehicule neînmatriculate . Unul dintre cei care s-au ales cu dosar penal este Sandu Ioan, de 40 de ani, din Ploieşti, care a fost găsit băut la volan pe D.J. 101 A.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite