Portret: Ploieşteanca Ionela Zincă ştie toate remediile produselor apicole

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionela a descoperit beneficiile mierii acum zece ani
Ionela a descoperit beneficiile mierii acum zece ani

Nu s-a născut într-o familie cu tradiţii în apicultură, ea însăşi fiind specializată în comerţ, însă, de zece ani a descoperit remediile benefice ale produselor apicole şi de atunci s-a preocupat şi de creşterea albinelor.

La Halele Centrale din Ploieşti, zi de zi, Ionela Zincă vinde miere dar şi produse apicole de tot felul. Propolis, Tinctură de propolis, fagure, polen şi cel puţin cinci tipuri de miere fac parte din oferta ei. Despre fiecare produs pe care îl are poate vorbi ore în şir şi poate spune cu exactitate ce beneficii are.

„Mierea de salcâm este recomandată copiilor, chiar şi celor care sunt alergici la polen. Conţine vitamina C, necesară mai ales când temperaturile sunt scăzute. Printre remediile cele mai cunoscute ale acestui produs se numără şi întărirea organismului în bolile de ficat şi de inimă şi se pot face chiar şi tratamente cu această miere. Mierea de tei este bună pentru calmare şi relaxare, fiind recomandată copiilor hiperactivi", explică Ionela.

Miere naturală

Mierea polifloră dar şi cea de fâneaţă, care este realizată din flori de munte şi conifere sunt foarte bune pentru combaterea diverselor forme de răceli dar şi pentru imunizarea organismului.

De asemenea, tânăra spune că mierea naturală este cea care în scurt timp se zahariceşte.

„Tinctura de propolis este antibiotic natural. Cei care sunt răciţi sau au probleme de sănătate trebuie să ia această tinctură de trei ori pe zi şi se refac complet. Ea este bună şi pentru rănile deschise pe care le cicatrizează rapid. Când vine frigul este recomandată o cură de miere cu lămâie pentru a vă feri de răceli. Mierea cu rapiţă conţine foarte multă lecitină şi este recomandată copiilor pentru ţinerea de minte, însă se pot face şi tratamente cu miere şi cătină", mai spune apicultoarea.

Specialistă în vânzări

Ionela nu s-a născut într-o familie de apicultori, însă, de când s-a căsătorit, a devenit pasionată de creşterea albinelor.

De 10 ani se preocupă, alături de soţ, de aceste insecte cu puteri miraculoase. Ea studiază cărţi sau pagini de internet despre remediile naturiste ale diferitelor produse apicole.

Absolventă a Liceului Economic, tânăra a lucrat în comerţ pentru mai mult timp, iar pentru o perioadă a fost plecată în Spania. În urmă cu doi ani s-a întors în ţară şi-a înfiinţat un magazin cu legume şi fructe şi concomitent s-a ocupat şi de creşterea albinelor.

Pastoralul anual

În fiecare an, Ionela face un tur al ţării, staţionând pentru câteva săptămâni, în diferite judeţe.

„Facem un pastoral, aşa se numeşte acest tur, care debutează la jumătatea lunii mai la Calafat, apoi mergem la Râmnicu Vâlcea, la Curtea de Argeş, la Snagov şi la Babadag, de unde ajungem în Dobrogea, la Tulcea şi Medgidia, iar pentru mierea din fâneaţă mergem la Vălenii de Munte", povesteşte femeia.

În lunile în care este plecată cu stupii, casa sa reprezintă un camion dotat cu tot ceea ce trebuie într-o gospodărie şi mai ales cu toată aparatura necesară obţinerii mierii. Anul acesta, însă, producţia de miere nu a mai fost ca anii trecuţi, rezumându-se la numai 800 de kilograme.

Întrebări şi răspunsuri

Ce preţuri au produsele apicole?

Avem posibilitatea de a vinde produsele apicole şi mierea la orice gramaj. Un borcan de miere la 400 de grame de miere polifloră este şapte lei iar de salcâm este zece lei. Cele mai mari recipiente în care vindem miere sunt bidoanele de trei litri, al căror preţ este de 70 de lei. Uneori mai negociem preţul produselor şi mai lăsăm 10 lei pentru borcanele mai mari.

Cât profit aduc produsele apicole?

Toţi banii pe care îi scoatem din vânzarea mierii îi băgăm în îngrijirea albinelor. Ele au nevoie de tratamente speciale, mai ales pe timpul iernii, când activitatea lor se reduce la minim şi noi le oferim hrana constând în miere şi alte substanţe hrănitoare, care le vor ajuta să iasă cu bine din iarnă. Nu este o afacere profitabilă, mai ales că nu avem un număr foarte mare de stupi.

Ce-i place:

Îi place foarte mult ca din când în când să ajungă la munte. Adoră să viziteze Curtea de Argeş, Corbeni fiind una dintre zonele sale preferate din acest judeţ. Tânăra spune că adoră aerul curat şi se bucură ori de câte ori are ocazia şi timpul liber necesar să facă excursii în aer liber.

Ce nu-i place:

Nu îi plac în general temperaturile ridicate care sunt înregistrate vara, în zonele de câmpie, pentru că, spune Ioana, este foarte dificil de suportat căldura cât timp sursele de apă potabilă sunt greu de găsit, mai ales în deplasările pe care le face anual, cu stupii.

PROFIL

NĂSCUTĂ:
8 iunie 1978, Ploieşti

STUDII:
Liceul Economic

FAMILIE:
Căsătorită, are o fetiţă de 8 ani

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite