Constantin Ioniţă a adus o parte din bucătăria italiană în Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prahoveanul este un perfecţionist în ale bucătăriei. După ce, timp de zece ani,  a gătit pentru marile restaurante din Roma, s-a întors în Ploieşti pentru a-i învăţa şi pe alţii secretele grastronomiei italiene.

Constantin Ioniţă are 42 de ani şi este „deţinătorul" unei poveşti de succes. După ce a absolvit  Liceul „Mihai Viteazul", prahoveanul a luat viaţa în piept şi a început să câştige bani pe cont propriu. La Revoluţie avea 21 de ani şi o voiţă de fier.

M-am orientat spre domeniul comerţului. Vindeam de toate: alimente, îmbrăcăminte, orice îmi putea aduce un profit. La zece ani de la Revoluţia din 1989 am plecat în Italia, cu familia, unde am rămas vreme de un deceniu. Acolo am lucrat la o societate de construcţii, însă mi-am mai găsit un job, ca bucătar, la un mare restaurant din Roma, situat în apropierea reşedinţei Papei. Acolo am văzut ce înseamnă arta culinară", povesteşte Constantin.

S-a calificat la locul de muncă

Bucătarul spune că nu a absolvit cursuri de specialitate, aşa cum se poartă în zilele noastre, ci că s-a calificat la locul de muncă.

„Am trudit ceva. În Italia, dacă vrei să lucrezi în domeniul gastronomiei, trebuie să o iei de la zero. Şi asta chiar dacă în ţara ta eşti bucătar priceput. Trebuie să înveţi pas cu pas cum să prepari mâncăruri, multe dintre ele de care nici nu ai auzit. Aşa am procedat eu şi chiar am fost apreciat de şefii mei", susţine bucătarul şef de la Restaurantul Dante, din Ploieşti.

Bărbatul se mândreşte cu faptul că, la Roma, a învăţat să prepare peste o sută de reţete de paste, acesta fiind motivul pentru care este atât de apreciat în localul pe care îl administrează cu succes. „După ce m-am făcut cunoscut în Italia, am revenit în ţara mea natală, de dorul familiei şi prietenilor. Din 2009, lucrez la un restaurant printre cele mai bine cotate pe piaţa localurilor de profil din Prahova, unde conduc echipa de bucătari. Îmi place să-i văd pe clienţi cum savurează bucatele pregătite de mine şi că îmi apreciază talentul. Până acum am avut parte doar de oameni pe deplin mulţumiţi", susţine Constantin.

Descoperă tinere talente

El mai spune că îi este uşor să recunoască o persoană talentată în ale gastronomiei. După ce le dă o probă de lucru ucenicilor săi, prahoveanul urmăreşte felul în care aceştia se implică în prepararea unui fel de mâncare.

Sunt un perfecţionist. Îmi place ca totul să fie ca la carte, fără cusur. Într-un restaurant nu este voie să se greşească, în caz contrar existând riscul să-ţi pierzi clienţii. Eu îi admir pe tinerii care vor să facă ceva în viaţă şi au ambiţie. Sunt un om de gaşcă şi îmi place să lucrez în echipă", mai adaugă Constantin Ioniţă.

Întrebări şi răspunsuri

Cine găteşte acasă, dumneavoastră sau soţia?

Îmi place să gătesc, într-adevăr, dar la restaurant. Acasă o las pe soţie să-şi dovedească talentul, deşi nu este cazul. Ştiu că este foarte pricepută, deoarece lucrează cu mine, în acelaşi local. Ne plac foarte mult ciorbele şi peştele, însă nu cel făcut pe grătar, ci la cuptor, cu mult sos.

Cu ce ne servim musafirii la cină, dacă vrem să-i impresionăm?

Ca să-i lăsăm fără cuvinte, le putem oferi pentru început nişte lazzarini la cuptor, şi al doilea fel de mâncare „chicken lemon". Luăm câteva ciocănele de pui, le prăjim într-o tigaie, şi-a aşezăm peste un piure frecat cu ceapă verde. Peste carne se pune un suc de soia cu miere şi lămâie.

Ce-i place

Constantin Ioniţă este îndrăgostit de pescuit, pe care îl consideră un sport-artă. „Îmi place să merg la peşte nu singur, ci cu familia şi cu prietenii. De asemenea, sunt un mare cântăreţ. Le cânt bucătăreselor de la restaurant", mai spune acesta

Ce nu-i place

Constantin spune că nu-i plac „oamenii falşi, intriganţi şi răutăcioşi". Se fereşte de persoanele pesimiste, „care văd viaţa numai în negru".

Profil

Născut. 6 decembrie 1968, Bălţeşti, Prahova.

Studii. Liceul „Mihai Viteazul" Ploieşti.

Familie. Căsătorit, are trei copii.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite