Ploieşti - Portet: Manuela Oancea creează tablouri vii din flori FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manuela Oancea este un designer floral foarte talentat
Manuela Oancea este un designer floral foarte talentat

Designer floral, prahoveanca Manuela Oancea transformă o floare banală în aranjamente pline de personalitate şi extrem de sofisticate.

Ca să-ţi dai seama ce poate ieşi din mâinile Manuelei Oancea trebuie neapărat să participi la procesul elaborat al creării unui aranjament floral. Designerul a venit la întâlnirea pentru interviu cu flori de sezon, câteva orhidee, crengi uscate, iarbă şi iederă, iar la finalul discuţiei aveam pe masă unul dintre cele mai simple şi de efect „tablouri" pe care le-am admirat vreodată. Ca să ajungi aici, însă, ai nevoie, pe lângă mult bun gust, şi de şcolarizare şi auto-educaţie.

image

Ca orice absolvent de facultate, Manuela şi-a dat imediat seama după finalizarea studiilor că există inflaţie de jurişti fără loc de muncă. S-a angajat la o florărie din Bucureşti, iar de aici a început adevărata poveste a unui designer floral apreciat în domeniu.

„Nu ştiam nimic despre flori, nici măcar numele tuturor şi a trebuit să învăţ singură tot ce se putea. La noi nu există cărţi de specialitate de design floral, trebuie să furi meseria", spune Manuela.

A colaborat cu numeroase florării renumite din Bucureşti, unde a făcut ucenicie efectivă, dar a urmat şi cursuri de specialitate. „Am stabilit o legătură online cu olandezul Niels Van Hemert, preşedintele unei asociaţii internaţionale de designeri florali şi discipol al lui Gregor Lersch, unul dintre cei mai buni specialişti în domeniu din Europa. În 2006, m-am dus special în Franţa unde l-am cunoscut pe Niels şi am învăţat foarte multe lucruri din experienţa lui", îşi aminteşte Manuela.

Aranjament floral

Consultaţii amănunţite

Dar nu s-a oprit aici. A urmat cursuri de ikebana şi moribana, adică ikebana modernă, a citit sute de reviste şi cărţi de specialitate, iar când a crezut că ştie suficient pentru a lucra pe cont propriu şi-a deschis propria afacere, Studio Floral. Creaţiile sale, extrem de sofisticate, sunt unicat. „Eu cred că un designer este un creator, nu un executant al unor modele dintr-un catalog pe care îl răsfoieşti şi îţi alegi ce vrei. Când realizez un buchet pentru mireasă şi aranjamentele pentru o nuntă, eu, de exemplu, stau şi trei ore de vorbă cu clienţii, văd rochia de mireasă, întreb de accesoriile pe care le vor purta mirii, văd restaurantul unde va avea loc petrecerea şi ţin cont de foarte multe amănunte", explică Manuela Oancea.

Creaţiile designerului se concretizează nu doar în buchete de mireasă ci mai ales în tablouri florale, aranjamente în vase sofisticate, decoruri, instalaţii florale inedite, coroniţe, diademe sau brăţări care urmează întotdeauna moda şi trendurile fiecărui sezon.

Aranjamente florale

Foto buchet: Iulian Panea

Ce-i place

Frumosul, cafeaua, filmele cu decoruri şi costume fastuoase, bunul gust, designul interior, concertele muzicale sunt pe lista de lucruri care îi fac viaţa mai frumoasă Manuelei Oancea.

Ce nu-i place

Urăşte mizeria şi sărăcia, gândirea negativă, oamenii care nu sunt deschişi la nou şi la alte opinii, indiferenţii. Nu-i plac nici oamenii plafonaţi, închistaţi în păreri fixe pe care nu vor să le ajusteze nici măcar în faţa evidenţei.

Ce flori folosiţi în aranjamente?

M.O: Eu sunt de principiul că o crizantemă o ducem la cimitir, iar dacă vrem ceva care să ne încânte cu adevărat trebuie să folosim flori speciale. Nu trebuie neapărat să fie unele rare, deşi unele evenimente se pretează la aşa ceva, ci spectaculoase. Şi o creangă sau un fir de iarbă aranjate într-un fel anume pot crea un efect vizual incredibil.

 Ce te inspiră?

M.O: Am nevoie, în primul rând, de linişte pentru a intra într-o stare creativă. Mă uit foarte mult la oamenii de pe stradă, la felul în care sunt îmbrăcaţi, la natură şi peisaje, la filme şi ascult muzică. Toate mă pot inspira să creez un aranjament.

Profil

Născută. 9 august 1974, Câmpina

Familie. Necăsătorită.

Studii. Facultatea de Drept

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite