Ploieşti/Portret: Raluca Toma ne (re)învaţă importanţa reciclării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În calitate de concurent la proiectul „Şcoli pentru un viitor verde", Raluca Toma vrea să-şi convingă colegii şi profesorii că viitorul înseamnă ecologie şi reciclare.

Deşi nu a apucat timpurile în care elevii aduceau la şcoală hârtie, sticle, borcane şi castane, Raluca Toma încearcă să-şi (re)înveţe colegii aceste obiceiuri. Toţi liceeni din clasa a XI-a din Colegiul Caragiale sunt înscrişi în proiectul „Şcoli pentru un viitor verde", un concurs în care sunt agrenate 2.700 de şcoli din toată ţara. Proiectul se defăşoară în perioada 1 februarie - 29 mai, la nivel naţional, iar câştigătorii locului întâi primesc 3.000 de euro. „Ne-am înscris în concurs pentru că ne pasă de mediu, ţinem la numele colegiului nostru şi avem încredere în noi înşine", spune Raluca.

Pentru a participa la proiect, concurenţii trebuie să parcurgă patru activităţi obligatorii, una deja bifată la Ploieşti. Zilele trecute, împreună cu mai mulţi elevi şi profesori ai Colegiului Naţional „Ion Luca Caragiale" au amenajat în şcoală un „colţ verde", cu plante ornamentale, flori de sezon în ghivece, dar şi alte decoraţiuni. În plus, aici este expus şi un panou pentru vizitatori, cu informaţii legate de problemele de mediu locale, dar şi globale. „Urmează amenajarea unui spaţiu verde în grădina şcolii, unde vom planta flori şi arbuşti, realizarea unei machete de casă ecologică şi apoi cooptarea tuturor liceenilor din şcoală pentru colectarea selectivă de hârtie. Şcolile care vor aduna cea mai mare cantitate vor primi un punctaj superior", spune Raluca.

Din proiect în proiect

Mobilizarea unui întreg liceu pentru un proiect ecologic nu este un lucru tocmai uşor, însă Raluca nu este la prima acţiune de acest gen. „Sunt foarte pasionată de voluntariat, proiecte europene, teatru şi regie. Probabil că toate acestea, dar şi sprijinul necondiţionat din partea profesorilor mei şi a prietenilor m-au ajutat", ne-a spus liceana.

Anii trecuţi, a susţinut şi o campanie de colectare a bateriilor şi acumulatorilor care se desfăşoară şi acum în Colegiul I.L.Caragiale. „Avem recipiente speciale în care le adunăm şi le predăm pentru  reciclare. Ecologia va fi viitorul nostru, al tuturor", crede Raluca.

Între două proiecte de voluntariat, Raluca merge la concursuri de recitare, la cursuri de regie şi proiecte care vizează orientarea tinerilor în carieră. „Eu, personal, sunt încă în dubiu cu ceea ce voi face după ce voi termina liceul, aşa că m-am gândit că este util un proiect care să ne ajute să ne valorificăm calităţile native. Trei traineri internaţionali ne dau cele mai bune sfaturi şi ne ajută, la rândul nostru, să îndrumăm alţi colegi spre consiliere", justifică Raluca alegerea unui astfel de proiect.

Facultatea o vei face în Ploieşti?

R.T: Sincer, nu mă văd. Categoric voi pleca în Bucureşti, aici nu prea ai ce face. Şi mă refer aici în primul rând la timpul liber, în afară de teatru, posibilităţile sunt reduse, dacă nu cumva nule.

Cum sunteţi recunoscuţi în liceu?

R.T: Pentru a ne evidenţia ca echipă, avem tricouri speciale, cumpărate din banii noştri, pe care le purtăm la acţiunile din colegiu. Din păcate, nu avem atât de multe pentru câţi dintre colegi s-au anunţat să ne susţină la campania de colectare selectivă.

Ce-i place

„Îmi place să mă uit la filme, la cât mai multe filme, probabil mi se trage de la cursurile de regie pe care le urmez. Îmi plac excursiile, natura, plantele şi toate obiectele realizate hand-made", spune liceana.

Ce nu-i place

Nu are aptitudini pentru profilul de real, aşa că se descurcă mai greu cu matematica, fizica şi chimia. Nu-i place nici să se certe cu prietena sa cea mai bună pentru că, deşi se întâmplă rar, ies scântei.

Profil

Născută. 22 februarie 1994, Ploieşti

Familie. Are un frate mai mic

Studii. Clasa a XI-a, Colegiul Naţional I.L.Caragiale Ploieşti

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite