Ploieşti: sarmalele, cozonacii şi caltaboşii sunt aproape gata

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tanti Nuţi este stapâna cozonacilor şi a sarmalelor
Tanti Nuţi este stapâna cozonacilor şi a sarmalelor

Cine nu a stat pe lângă mama sau bunica în Ajunul Crăciunului a pierdut un regal de măiestrie şi arome îmbietoare, dar şi secrete culinare bine păstrate.

Nu ai cum să pătrunzi cu adevărat spiritul Crăciunului şi să guşti pe deplin mâncărurile româneşti tradiţionale ale acestei sărbători dacă nu ai stat, măcar o dată, pe lîngă o gospodină cu experienţă, atunci când pregăteşte minunăţiile pentru masa din 25 decembrie.

Dând toate asigurările necesare că nu vom consemna ingredientele secrete din bucate, tanti Nuţi din Ploieşti (aşa cum o ştie toată lumea), în buletin Constanţa Constantin, ne-a permis să intrăm, odată cu dumneavostră, cititorii, în bucătăria dânsei pentru a vă impulsiona poftele culinare, probabil deja aţâţate de restricţiile din post.

În primul rând, am citit meniul de Crăciun, iar pe măsură ce-l lecturam simţeam cum papilele mele gustative reacţionau independent de mine. Tanti Nuţi are în vedere pentru masa festivă o ciorbă de perişoare, sarmale, friptură, cârnaţi, caltaboşi, tobă, cozonaci şi multe, multe prăjituri.

De fapt, la fiecare sărbătoare, este furnizoarea de dulciuri pentru întreg neamul şi nu este un lucru foarte simplu, având în vedere că are multe surori şi nepoate.

Ore de muncă

Când am vizitat-o noi, tanti Nuţi pontase ore bune în bucătărie şi preparase deja cârnaţii. Aceştia trebuie să aibă timp să se usuce puţin până când se vor încolăci şi se vor rumeni în tigaie, mâine dimineaţă.

Carnea de porc, tocată manual, a fost amestecată cu orez, ceapă şi piper, a fost ambalată frumos în forma binecunoscută a sarmalei româneşti şi stătea cuminte într-un vas ceramic special, gata să ia cunoştinţă cu cuptorul unde va înnopta câteva ore.

A urmat pregătirea aluatului pentru cozonaci, o "luptă" minuţioasă şi îndelungată cu făina, ouăle şi mirodeniile. "În ultima vreme, munca gospodinelor a fost mult uşurată de aparatura modernă şi materiile prime de calitate", apreciază tanti Nuţi, înconjurată de o aură de miresme îmbietoare.

Ne-a dezvăluit şi cîteva secrete. La cozonaci nu puneţi albuşul pentru că acesta aspreşte puţin aluatul şi îi schimbă gustul, iar ciorba de perişoare este mult mai bună cu puţin tarhon.

Am părăsit bucătăria lui tanti Nuţi îmbibată de atmosfera de Crăciun şi gânduri prea puţin ortodoxe privind cantitatea de mâncare pe care aveam de gând să o consum cât mai rapid.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite