Ploieşti: Zona Paltinu, loc de relaxare, trasee montane şi pescuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barajul Paltinu pare că striveşte munţii din jur
Barajul Paltinu pare că striveşte munţii din jur

Lacul Păltinoasa, barajul Paltinu, cheile Doftanei şi rezervaţia de brad natural Glodeasa sunt doar câteva dintre atracţiile zonei. O noapte de cazare costă 70 de lei, iar o partidă de pescuit pe cinste între 30 şi 50 de lei.

Pentru a ajunge la barajul Paltinu trebuie să urmaţi indicatoarele rutiere din Câmpina.

Mergeţi apoi pe valea râului Doftana, până când, în aval de confluenţa acestuia cu valea Păltinoasa, în cheile numite "La Tocile", apare semeţ barajul cu o înălţime de 108 metri deasupra fundaţiei şi cu o lungime a coronamentului de 455 de metri.

Barajul, dat în folosinţă în 1970, are o capacitate de 53 de milioane de metri cubi de apă, iar priveliştea pe care o oferă este impresionantă şi pare că striveşte sub măreţia ei chiar şi munţii din jur.

De aici se alimentează cu apă potabilă şi industrială atât municipiul Câmpina cât şi Ploieştiul.

Turiştii care ajung în zonă nu au cum să se plictisească. Lacul Păltinoasa, barajul, vegetaţia şi relieful din zonă garantează relaxarea.

De asemenea, la câţiva kilometric de lac sunt cheile Doftanei, ruinele Bisericii Vechi din satul Trăisteni sau rezervaţia de brad natural Glodeasa, veche de peste 100 de ani.

Sunt şi câteva trasee montane marcate către Vârful Cazacu, Munţii Baiului sau Pasul Predeluş.

Pescuit şi vânătoare

Lacul Păltinoasa, unde este obligatorie deţinerea unui permis eliberat de AJVPS, dar şi alte bălţi private din zonă reunesc, pentru împătimiţi, toate condiţiile necesare realizării unor partide de pescuit de neuitat.

Pentru 12 ore pe baltă, aceştia trebuie să achite între 30 şi 50 de lei. Pot păstra 5 kg din peştele prins şi pot avea norocul să prindă în undiţă biban, şalău, ştiucă, roşioară sau clean.

Totodată, fauna deosebit de bogată din pădurile de foioase face posibilă organizarea de partide de vânătoare pentru cei pasionaţi, aici trăind exemplare apreciate în expoziţii internaţionale de specialitate.

Unde te poţi caza

Zona este împânzită de pensiuni, de la două la patru margarete, fie în apropierea barajului, fie în comuna Valea Doftanei. Majoritatea oferă cazare şi masă, cu preparate tradiţionale servite ca la carte.

"Preţul pentru o noapte de cazare este de 70 de lei pentru o cameră dublă. Le stăm celor interesaţi la dispoziţie cu sala de fitness, ATV-uri, masa de ping-pong şi grătar", ne-a spus Mihaela Stifler, proprietara Casei de Vacanţă Stifler.

De asemenea, există sute de stâni, unde se pot învăţa reţete vechi de sute de ani de preparare a brânzei, iar seara, la un foc de tabără, cu un berbecuţ la proţap, se pot asculta legedendele povestite cu măiestrie de ciobani.

Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite