Ploieşti: Ziua Naţională - speranţă pentru tineri, deznădejde pentru veterani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Pentru Horia Niculae, Ziua Naţională este un simbol al României
Ploieşti: Pentru Horia Niculae, Ziua Naţională este un simbol al României

Depuneri de coroane şi buchete cu flori la statuia lui Mihai Viteazul, de Ziua Naţională, dar şi tradiţionala "fasole cu ciolan" oferită de organizatori ăn patru locaţii din Ploieşti.

Manifestările organizate de autorităţi, de 1 Decembrie, cu ocazia Zilei Naţionale a României, sunt un prilej de mândrie pentru soldaţii care îşi apără cu mândrie patria pe teatrele de operaţiuni din străinătate.

La 34 de ani, plutonierul Horia Niculae este unul dintre cei care au reprezentat ţara noastră în operaţiunile ONU de menţinere a păcii în Kosovo, alături de militari din Franţa, Italia, Ucraina, Iordania, India, Pakistan şi Bangladesh. “Mi-am dorit foarte mult să plec în străinătate şi să activez sub egida ONU, iar până acum am la activ trei misiuni în Kosovo. Am lucrat în misiuni de escortă VIP, am ajutat la menţinerea ordinii publice şi am participat la securizarea anumitor instituţii publice”, ne-a spus tânărul. Horia Niculae îşi aduce aminte cu plăcere de sărbătorirea zilei naţionale pe teritoriu străin. “Nu avea importanţă unde eram, ziua de 1 Decembrie era sărbătorită întotdeauna. Organizam un mic chef în baza în care ne desfăşuram activitatea, de la care nu lipsea tradiţionala fasole cu ciolan”.

 Veteranii nu merg la manifestări

Deşi au participat în războaie de apărare a ţării şi şi-au riscat viaţa pentru ţară, mulţi veterani de război privesc aniversarea Zilei Naţionale de la televizor.

Locotenentul colonel în retragere Rosco Adams este unul dintre cei care nu obişnuieşte să meargă la astfel de manifestări. “Nu am satisfacţia vieţii pe care o duc. Soţia mi-a murit de şapte ani, mulţi dintre prietenii mei pier pe zi ce trece, iar câteodată când văd că pensia dispare pe măsură ce achit din datorii încep să îmi fac griji”, spune bătrânul.

Rosco Adams a participat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în calitate de şef de secţie Artilerie Constanţa, la dezarmarea trupelor germane din împrejurimile capitalei, precum şi la luptele desfăşurate la Oarba de Mureş. Pe front a îndurat condiţii grele, în special din cauza lipsei condiţiilor igienice şi a văzut cum colegii lui au murit pe câmpul de luptă.

Sub pretextul că este de origine americană, tatăl său fiind născut la Washington, în 1947, Rosco Adams a fost dat afară din armată.

Pentru meritele sale pe câmpul de luptă a fost decorat cu ordinele militare “Corona României” şi “Steaua României şi cu medalia “Crucea comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial 1941-1945”.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite