Ploieşti: Vom ciocni ouă “stresate” de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clienţii cântăresc oferta la raioanele de ouă
Clienţii cântăresc oferta la raioanele de ouă

Magazinele şi supermarketurile s-au aprovizionat doar cu ouă marcate cu cifra 3, mai ieftine, dar nesănătoase.

Singura alternativă vine din import. Pe rafturile magazinelor au apărut şi ouă deja vopsite, de categoria 2 sau 3, însă  preţurile lor sunt semnificativ mai mari.

 "Bună ziua, aveţi ouă 1?", "Nu, doar 3, dar dacă vreţi 0 mergeţi la naturiste". La astfel de discuţii codificate poţi fi martor în ultima vreme, în magazine, de când în România au apărut normele de clasificare a ouălor în categoria 3 - provenite de la găini crescute în baterii, 2 - păsări dezvoltate în aer liber, 1 - găini crescute pe sol sau 0 - ecologice.

Din păcate, cererea de ouă ieftine nu va schimba foarte multe până în 2012, termenul limită până la care România trebuie să scoată de pe piaţă ouăle 3. În prezent, cam 90% din ouăle comercializate în ţara noastră sunt din această ultimă categorie.

Într-un raid prin magazinele de cartier, dar şi în supermarketurile din oraş, am testat şi oferta de Paşte. "Din păcate, şi în special anul acesta, este preferată marfa cea mai ieftină. Primordial este preţul pentru clienţi, aşa că ar fi fost problematic să aducem ouă de categoria 2 sau 1, din import, pentru că riscam să rămânem cu ele nevândute", ne-a spus Daniel Lazăr, directorul supermarketului Interex din Ploieşti.

Preţuri majorate

La fel se întâmplă şi în magazinele mai mici care s-au aprovizionat deja cu sute de cartoane de ouă... 3.

Acestea sunt considerate nocive pentru sănătate de către cercetători pentru că au în compoziţie hormoni de stres. "Ce ouă stresate? Parcă noi suntem mai bine... Important este să fie ieftine, clienţii din astea cer", ne-a spus Maria Clonţ, o vânzătoare de alimentară.

Deşi producătorii au anunţat că în perioada premergătoare Paştelui, preţul ouălor va fi de maximum 0,4 lei în magazine, după bunul obicei al comercianţilor români, costul acestora a fost majorat.

Astfel, un ou este vândut în această perioadă, în Ploieşti, cu preţuri între 0,45 şi 0,59 lei şi este posibil să mai crească.

O alternativă pentru cei ocupaţi sunt ouăle gata vopsite, deja prezente în magazine. Au şi avantajul că, fiind din import, acestea sunt de categoria 2 sau 1, deci... nestresate.

ar preţul, de 16 lei bateria de 10 bucăţi, poate fi considerat acceptabil, în condiţiile în care scapi atât de cumpărarea vopselei cât şi de balamucul şi mizeria vopsitului. "Chiar acum mă gândeam ce să fac, să iau gata vopsite sau să respect tradiţia? Sincer, nu prea am timp", ne-a spus Daniela Tănase, pe care am găsit-o la raionul de ouă.

Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite