Ploieşti: Vizită domnească la Brebu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă ajungeţi pe la Câmpina, trebuie să daţi o fugă neapărat şi la Brebu. Pe lângă câteva trasee turistice interesante, puteţi vizita complexul domnesc Matei Basarab şi mănăstirea pictată de Sava Henţia.

Comuna Brebu este situată la numai 7 km nord de Câmpina şi aproximativ 40 de km de Ploieşti. La Brebu se ajunge pe căile rutiere, Ploieşti-Câmpina-Brebu, cu maşina sau cu microbuze care circulă din jumătate în jumătate de oră.  

Ca un fapt inedit, supoziţia cea mai acceptată în legătură cu originea denumirii comunei este aceea că vine de la BREB, castor, un rozător care a trăit aici până acum 80-90 de ani, lucru confirmat şi de istorici, printre care şi Nicolae Iorga.

Iată doar câteva motive pentru a vă petrece cel puţin o zi în această localitate cu peisaje sălbatice, foarte puţin cunoscută de turişti. În primul rând, Brebu este punctul de plecare pentru zece trasee turistice: Brebu-Valea Măluroasei (4 km), unde puteţi vedea în stare liberă izvoare de apă sărat-iodate, Brebu-Telega (6 km), unde puteţi încerca tratamentul de la Băile Sărate sau Brebu-Valea Lupului (5 km), unde puteţi admira Vârful lui Găina şi Lacoviştea. În satul Podu Cheii, ce aparţine de comună, a pictat, cât a stat la Brebu, Ştefan Luchian.

Pe urmele lui Matei Basarab

Cele mai interesante obiective sunt, însă, foarte aproape. Ansamblul arhitectonic de la Brebu, fost palat domnesc, acum muzeu, reprezintă unul dintre cele mai importante monumente ctitorite de Matei Basarab (începând din 27 iunie 1650) şi desăvârşite de Constantin Brâncoveanu : Casa Domnească, Biserica, clopotniţa cu o înălţime de 27 de metri şi Fântâna lui Matei Basarab.
Puteţi admira aici piese de artă medievală: icoane, costume boiereşti din catifea cu fir de aur si argint, podoabe şi bijuterii de epocă, vechi tipărituri româneşti din secolele XVII - XVIII, unelte, vase din ceramică şi metal sau arme.

Biserica mănăstirii, din cărămidă arsă şi piatră, a fost repictată la interior de Sava Hanţia, între 1901-1902, iar casa în care a stat pictorul în acea perioadă poate fi şi ea vizitată.

image

În spatele ansamblului este şi Lacul Brebu, apărut în locul unei vechi mănăstiri, scufundată la 1641, ca urmare a acţiunii corozive a gipsului şi a sării din această zonă. Bineînţeles că există şi legende. Una dintre ele spune că mânia lui Dumnezeu s-a abătut asupra mănăstirii, scufundată ca urmare a păcatelor celor ce slujeau acolo.

image

Dacă vă hotărâţi să rămâneţi şi o noapte, numeroase pensiuni vă oferă condiţii de 2,3 sau 4 margarete, începând de la 40 de lei de persoană cazarea pe noapte.

Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos

logo ads
Ploieşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite