Ploieşti: Virginia Păiş, inginerul care conduce Serviciul de Cazier Judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum a ieşit de pe băncile şcolii s-a încadrat direct în minister, iar acum are 19 ani de muncă în cadrul Serviciului Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţă Operativă.

După ce a lucrat trei ani ca studentă în proiectare şi cercetare, Virginia Păiş a decis să îşi schimbe parcursul profesional şi să se angajeze la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Prahova.

 „Am avut un model în viaţa mea, tatăl meu a fost ofiţer MAI chiar aici la IPJ Prahova şi după 40 de ani de muncă a ieşit la pensie şi întotdeauna spunea cât este de bine să lucrezi în poliţie şi cât de dedicat a fost muncii".

Virginia a lucrat mai întâi ca subofiţer, echivalentul profesional al agentului de astăzi, după care în 1994, la trei ani de la intrarea în minister a dat concurs şi a intrat în corpul ofiţerilor.

„Cei 19 ani i-am petrecut numai la Serviciul Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţă Operativă, nu ştiu cum este să lucrezi în alt serviciu decât prin colaborarea directă pe care o am cu colegii mei şi prin lucrările de serviciu pe care le avem împreună, dar sunt mândră de experienţa pe care o am".  

În 2005 a devenit şeful serviciului

Deşi iniţial i se părea destul de complicat ceea ce avea de învăţat, pe parcurs s-a obişnuit şi a început chiar să-i placă.

„La început, mă gândeam că nu o să învăţ în veci ceea ce trebuia învăţat. După ce lucrasem în proiectare şi cercetare câţiva ani, impactul a fost năucitor pentru că aici erau statistici, evidenţe. Dar rutina şi exerciţiile şi-au spus cuvântul şi pe parcurs totul a mers bine".

Virginia a urmat toate etapele, a devenit ofiţer specialist, iar în 2005 a concurat şi a câştigat postul de şef serviciu.

„După ce şefa mea a ieşit la pensie, m-am înscris la concurs. Mi-aduc aminte că mai erau doi bărbaţi ofiţeri cu grade peste mine la vremea aceea, erau amândoi colonei plini, care concurau pentru acelaşi post. Însă, unul dintre ei a câştigat un concurs la cercetări penale, iar cel de-al doilea a renunţat".  

Înţelegătoare cu colegii

Virginia spune că are o relaţie foarte bună cu fiecare coleg, indiferent că este şef sau are o funcţie de execuţie. „Pentru că am pornit de jos, majoritatea colegilor mă cunoşteau, îmi ştiau stilul de lucru şi nu a fost o problemă. Nu vin din afară şi nu am apărut brusc".

Virginia consideră că este un şef corect şi înţelegător. „Eu cred că dacă un coleg are o problemă personală şi îmi cere voie să o rezolve, este normal să îi acord timpul de care are nevoie. După ce totul se rezolvă, vine şi compensează cu volum de muncă corespunzător şi randament pe măsură".

Virginia a sărbătorit ziua de 8 Martie alături de colege într-un cadru festiv şi spune că în fiecare an, din partea soţului şi a băiatului primeşte flori şi o îmbrăţişare caldă, care contează cel mai mult.

Întrebări şi răspunsuri

Pentru ce vin oamenii să solicite eliberarea cazierului judiciar?

Sunt zile când emitem în Ploieşti şi aproape 400 de certificate de cazier judiciar pe zi. Oamenii vin în principal pentru angajare, pentru examen auto, liberă practică medicală, pentru căsătorii cu cetăţeni străini, autorizaţii, expertize.

În câte oraşe există serviciu de eliberare a cazierului judiciar pe loc?

În prezent, emitem pe loc certificatul judiciar în 11 oraşe din judeţ şi intenţionăm ca până la sfârşitul lunii martie să extindem acest serviciu şi în Azuga, Comarnic şi Buşteni.

Ce presupune componenta de statistică judiciară a serviciului?

Noi ţinem evidenţa întregului judeţ, a tuturor indicatorilor statistici, cuantificăm cifric ceea ce face poliţistul în stradă. Întreaga statistică a judeţului este reflectată la noi şi de aici către toate instituţiile. Practic, facem un breviar statistic.

Ce-i place

„De puţină vreme, am descoperit arta Feng Shui şi încerc să o aplic şi în viaţa de zi cu zi. Mi se pare minunat să poţi să armonizezi mediul în care trăieşti cu lucrurile din jurul tău şi cu oamenii pe care îi întâlneşti.  Îmi place să fac sport, aerobic şi alergare. Îmi place să gătesc la nebunie. Mâncărurile preferate sunt salată de boeuf şi salată de fructe cu scorţişoară. Îmi place să citesc".

Ce nu-i place

„Nu-mi place când oamenii sunt ipocriţi, când nu spun adevărul şi situaţiile ies denaturate. Nu-mi place când oamenii sunt închişi şi nu comunică. Îmi place să cred că sunt un spirit comunicativ şi sociabil şi de aici decurg toate. Aplic şi ca manager şi ca om cele trei principii: comunicare, socializare, relaţionare şi merge".

Profil

Născută: 19 februarie 1969, Ploieşti

Studii: Universitatea Petrol-Gaze Ploieşti - Facultatea de Utilaj Petrolier

Profesie: inginer

Familie: căsătorită, un băiat de 14 ani şi jumătate

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite