Ploieşti: Vinul românesc capătă “buchet” european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vinul românesc are un gust inimitabil - imagine arhivă ADS Ploieşti
Vinul românesc are un gust inimitabil - imagine arhivă ADS Ploieşti

La Ploieşti s-a înfiinţat o filială a Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), în cadrul unui proiect finanţat din fonduri structurale, care a fost demarat în septembrie 2009 şi are ca termen de finalizare 24 de luni.

Prin acest demers, Patronatul Viei şi Vinului are în vedere rezolvarea cât mai rapidă a unor probleme sesizate din zona judeţului nostru de producătorii de vinuri.

„Această filială este o interfaţă între producători şi autorităţi, iar dificultăţile cu care se confruntă acum producătorii vor fi mult mai uşor rezolvate, pentru că le vom şti şi noi", este de părere preşedintele PNVV, Ovidiu Gheorghe.

Principalele probleme identificate până acum de producătorii de vinuri prahoveni se referă la imposibilitatea de a-şi vinde produsele la un preţ bun din cauză că pe piaţă există o concurenţă neloială, reprezentată de cei care îşi comercializează produsele viticole pe marginea drumurilor naţionale sau direct din gospodării, fără a-şi înregistra veniturile la fisc.

Aceşti vânzători, care în principal sunt mici producători şi au declarate producţii de vin pentru uzul casnic, percep preţuri mult mai mici pentru produsele lor, în defavoarea marilor producători.

„Producătorii prahoveni care au câte 5.000 de metri pătraţi de vie nu vor supravieţui decât dacă vor înfiinţa asociaţii, împreună cu alţi vecini, care au suprafeţe la fel de mari, pentru a-şi putea valorifica produsele legal şi la preţurile de pe piaţă", completează  Ovidiu Gheorghe.

Acesta se aşteaptă ca un număr însemnat de producători mici de vinuri să apeleze la filiala nou înfiinţată, mai ales că reprezentaţii acesteia pot oferi şi consultanţă în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite