Ploieşti: Valeriu Bolgiu este vânător cu zeci de trofee în palmares

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Valeriu Bolgiu deţine foarte multe trofee
Ploieşti: Valeriu Bolgiu deţine foarte multe trofee

Cel mai valoros trofeu al său este un lup vânat în urmă cu opt ani. Are o colecţie de puşti, şi a adunat sute de ore de filmări şi mii de poze de la partidele de vânătoare la care a luat parte.

Tradiţia este cuvânt de lege în familia lui Valeriu Bolgiu. Pasiunea pentru vânătoare o moşteneşte de la un bunic şi de la tatăl său, despre care povesteşte că erau aproape nelipsiţi de la partidele de profil organizate în pădurile din România. Este un excelent mânuitor  al puştii şi susţine cu fermitate că este total împotriva fenomenului de braconaj. „Vânătoria nu înseamnă sânge, ci reprezintă tradiţie şi civilizaţie. Nu împuşcăm animale şi păsări pentru a ne simţi bine, de dragul de a părea importanţi şi pentru a avea ce pune pe masă. Ăla se numeşte braconaj.  Noi vorbim despre oameni, buni profesionişti, cu spirit de colegialitate, care, înainte de toate, se coupă de protecţia şi de creşterea vânatului" explică Valeriu Bolgiu. De ani de zile, ploieşteanul se află la conducerea Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Prahova, care numără peste 1000 de membri. „Am oameni de care răspund şi pe care trebuie să-i coordonez. Gestionăm 25 de fonduri de vânătoare  dintre care două în zona de munte, nouă în zona de deal şi 14 în zona de câmpie, fonduri populate cu următoarele specii de vânat : iepure, fazan, potârniche, raţe, mistreţ, căprior, cerb, urs, lup, şi lista poate continua" spune şeful AJVPS Prahova.

Vânează din facultate

Prima vânătoare la care a participat  a avut loc în 1981. La acea vreme Valeriu Bolgiu făcea parte din Clubul de Vânătoare al Facultăţii de Sivicultură din Braşov, al cărei cursuri le urma. Vânătoarea de mistreţi organizată la Valea Gârcinului face parte dintre cele mai frumoase amintiri ale sale de la începuturile unei mari pasiuni. „Era foarte frumos. Împreună cu colegi de-ai mei am construit o cabană în zona Valea Gârcinului, unde se strângeam cu toţii, şi studenţi şi profesori. Aveam o cabană şi la Valea Doftanei. Participam la vânătoare în calitate de spectator. Abia după cinci ani am vânat primul mistreţ, după ce am obţinut atestatul", povesteşte Valeriu. Ploieşteanul este colecţionar de arme vânătoreşti. Cea mai veche din ele este un J59 de calibrul 16, o puşcă fabricată în Rusia, pe care o deţine din 1986. „Cu J59 am vânat cele mai frumoase trofeea ale mele, este un lucru de preţ pe care nu-l pot vinde, o voi lăsa moştenire copiilor mei şi nepoţilor. Cu puşca asta am vîânat un lup, trofeu care a obţinut o medali de argint" susţine directorul AJVPS.  Valeriu Bolgiu deţine, în calitate de vânător, sute de ore de înregutrări video ale partidelor de vânătoare care au avut loc de-a lungul timpului în România şi în străinătate. „Spun cu mândrie faptul că ţara noastră se află pe primul loc în Europa  la trofee vânătoreşti. Deţinem primele zece tofee de capră neagră, care sunt de neegalat din 1934. Avem tofee modiale la urs brun, la cerb şi am obţinut al doilea trofeu mondial la mistreţ"  se laudă vânătorul.

Întrebări şi răspunsuri

Cum putem obţine atestatul de vânător?

Cei care doresc să devină vânători cu acte în regulă trebuie să susţină un exemen foarte serios. Este vorba espre o probă practică de tir în poligon şi o probă scrisă de tip test grilă, cu 30 deîntrebări din ecologia vânatului, din etica vânătorului sau despre arme şi muniţii. În plus pentru înscrieri este nevoie de fişa medicală a solicitantului. Acesta trebuie să aibă cazierul curat.

Soţia vă acceptă pasiunea pentru vânătoare?

Da, o acceptă şi îi place să-i povestesc cum ne desfăşurăm activitatea, însă niciodată nu a mers cu mine la vânătoare. Ne place să gătim împreună vânatul. Avem tot felul de reţele ale noastre. Mâncarea noastră preferată este friptura de iepure cu sos de roşii şi cu arbagic, la cuptor, dar şi pulpa de mistreţ şi de căprioară, tot  la cuptor. 

Ce-i place

Valeriu Bolgiu spune că, ori de câte ori dispune de timp liber, merge să joace tenis de câmp cu prietenii. Îl admiră pe Ilie Năstase pentru atitudinea şi spontaneitate şi pe Boris Becker, pentru talentul său. Îi plac drumeţiile la munte şi spune că îşi doreşte să viziteze, din nou, zona Maramureşului şi a Bucovinei.

Ce nu-i place

„Nu-mi place să am de-a face cu vânători agresivi şi care transformă vânătorul într-un ucigaş. Cei care fac acelaşi lucru trebuie aspru sancţionaţi. Vânătorul este iubitor de natură" spune Valeriu Bolgiu.

Profil

Născut

28 decembrie 1959, la Urlaţi

Studii

Facultatea de Sivicultură, Braşov

Familie

Căsătorit, are doi copii

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite