Ploieşti: Valeria Istrate a făcut din flori o mare pasiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este o enciclopedie a plantelor de apartament şi se pricepe de minute să facă aranjamente florale. De 31 de ani lucrează în serele cu flori ale Administraţiei Domeniului Public şi Privat Ploieşti.

Este „mama"  florilor din sera Administraţiei Domeniului Public şi Privat, situată în cartierul Mihai Bravu ,din Ploieşti. Are în „subordine" sute de specii de flori, arbori şi arbuşti, şi le cunoaşte pe toate în detaliu.

Valeria este înconjurată de flori încă din 1979, an în care s-a angajat la ADPP. „Plantele acestera parcă sunt copiii mei. Cu ele îmi încep dimineţile. Sunt o femeie fericită. Nu trebuie să primesc flori cadou, pentru că ele îmi sunt alături în fiecare clipă a zilei", spune Valeria, privindu-le cu drag.

„Pe timp de vară zici că sunt la saună, atât este de cald în interiorul serei. Nilonul care acoperă plantele menţine căldura. Ne-am obişnuit însă. În afară de asta avem un job la foc continuu. Florile nu ne aşteaptă să ne trezim în weekend la orice oră vrem, ele trebuie udate şi curăţate după un program precis. Sunt mult mai sensibile decât noi, oamenii, şi necesită mai multă atenţie", spune şefa de seră.

Florile sunt cel mai bun psiholog

Valeria are un sfat pentru cei care au probleme de suflet: să facă rost de plante care să le înfrumuseţeze viaţa, mai ales că, spune ea, „florile sunt preecum psihologii. Te ascultă la nevoie, le poti vorbi în momentele de nelinişte şi simt toată energia omului. O casă plină de flori este o carte de vizită excelentă".

Specialista de la ADPP este şi un bun medic pentru plantele pe care le are în grijă. Ştie ce le prieşte şi ce nu şi când au nevoie de o atenţie deosebită. „În primul rând ne uităm la frunze. Ele trebuie să fie verzi, sănătoase, nu ofilite. Dacă culoarea nu este intensă, este vorba de o carenţă de azot. Planta nu are nevoie doar de apă. Trebuie să fie într-un sol fertil, la lumină şi să aibă căldură. Între toate acestea trebuie să existe un echilibru. Nu orice plantă poate fi ţinută într-un apartament. Dacă locuinţa este poziţionată într-o zonă cu umbră, nu are rost să chinuim plantele. Ele vor muri", spune Valeria, în timp ce se plimbă printre răsadurile cu frezii.

Bărbaţii cumpără trandafiri

Valeria este una dintre angajatele serei ADPP care se ocupă şi de aranjamentele florale pentru diverse evenimente festive- nunţi, botezuri sau onomastici. A învăţat să aranjeze florile în buchet frecventând expoziţiile tematice.

„Sunt la curent cu orice apare nou în materie de aranjamente. Îi admir pe bărbaţii care vin şi ne cer sfatul cu privire la buchetele pe care vor să le ofere femeilor din viaţa lor, şi care au şi bun gust pe deasupra. Cel mai bine vindem trandafirii roşii şi galbeni, dar şi freziile şi florile la ghiveci. Acestea sunt plantele preferate de reprezentantele sexului frumos", spune Valeria.

Ce-i place

Cel mai mult îi place să călătorească prin ţară, la mare sau la munte. Citească reviste de specialitate, şi să fie alături de cei dragi, în timpul liber. Forografia este o altă pasiune de-a sa.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac oamenii aroganţi şi nici persoanele cu două feţe. Îmi place să am de-a face cu oameni frumoşi la suflet de la cre să învăţ numai lucruri bune", spune Valeria.

Întrebări şi răspunsuri

Cu ce plante putem înfrumuseţa spaţiile verzi din faţa blocurilor în care locuim?

În primul rând este bine să avem gazon, tufe de trandafiri şi liliac. Acestea nu trebuie plantate însă la umbra unor copaci, pentru că nu se vor putea dezvolta aşa cum trebuie. Şi lor le trebuie lumină şi trebuie să fie udate cel puţin o dată în zi.

Ce semnificaţie au florile pe care le oferim cadou celor dragi?

Semnificatia florilor depinde de situaţia în care se afla persoanele care le oferă sau le primesc. Trandafirii vor însemna întotdeauna romantism, mai ales când sunt de culoare roşie. Orice femeie care primeşte o astfel de floare de la un bărbat trebuie să înteleagă că acesta se foloseşte de semnificaţia florii pentru a-i arăta de fapt afecţiunea lui pentru ea.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite