Ploieşti: Un ajutor pentru copii cu dizabilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zooterapia îi ajută pe bolnavi să comunice mai uşor, fiind bazată pe relaţionarea cu animale special dresate şi antrenate

Terapia asistată de animale este denumirea internaţională a unei metode alternative tratamentelor tradiţionale prin care se încearcă obţinerea unor rezultate în cazul persoanelor cu handicap fizic.

„Animalul este în general apanajul omului simplu, foarte mulţi oameni proiectează în mod inconştient o altă persoană în animal, iar cea mai mare parte a interacţiunii dintre un om şi un animal se desfăşoară non-verbal şi inconştient", explică psihologul Laurenţiu Gheorghina, din cadrul Centrului de Sănătate Mintală al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti.

Primul centru de zooterapie

Ploieşteanul Andrei Ionescu a ridicat în localitatea Româneşti primul Centru de Zooterapie din ţară, din fonduri proprii, după ce a colaborat pentru mai mulţi ani cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova.

La acest centru pot face terapie toţi bolnavii cu vârste începând de la 4 ani, în special cei care nu au înregistrat rezultate în urma tratamentelor pe care le-au făcut cu ajutorul psihologilor.

La centrul de la Româneşti sunt 11 câini care pot face zooterapie, fiecare fiind instruit şi pregătit pentru aşa ceva.

 

Acasă la pacient

La Satu Mare, Zoltán István Szabó, de 32 de ani, a obţinut primul atestat în acest domeniu în  1997, în Ungaria.

Acum, el este referentul etologic al Clubului de Dresaj România şi preşedintele Asociaţiei Angel Dog. „24 de copii orfani din centrul Diana şi 15  copii cu dizabilităţi din casa de tip familial Maria sunt cei care beneficiază de zooterapie" explică , Zoltán Szabó.

În mai 2010 el, împreună cu alţi instructori, vor demara un program alternativ de educare într-o şcoală generală din Satu Mare.

Ajutor specializat

Centrul de la Româneşti are o pistă de lucru pentru câini, o sală de conferinţe, dar şi trei camere în care pot rămâne peste noapte persoanele care vin din alte judeţe pentru terapie.

La Satu Mare, activităţile similare se desfăşoară prin Asociaţia Angel Dog, care asigură surse pentru acoperirea cheltuielilor din donaţii, deşi cu partea financiară se descurcă destul de greu.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite