Ploieşti: Tot mai multe bancnote false în magazine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Falsificatorii cumpără în general produse de valoare mică
Falsificatorii cumpără în general produse de valoare mică

De la începutul anului şi până în prezent, poliţiştii au primit zeci de reclamaţii privind bancnotele falsificate plasate de infractori. Ofiţerii de la Biroul de Combatere a Criminalităţii Organizate au descoperit bancnote falsificate de 500, 200, 100 şi 50 de lei, dar şi monedă străină, îndeosebi euro şi dolari.

"Bancnotele false sunt plasate în special în mediul rural, la magazinele care nu sunt dotate cu sisteme de supraveghere video, dar şi la punctele farmaceutice şi la cele de difuzare a presei", ne-a declarat Constantin Furtună, şeful Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti.

 Pentru că bancnotele sunt bine realizate, ofiţerii recomandă cetăţenilor să acorde o atenţie sporită, la primirea restului, la cumpărături.

Cum puteţi descoperi o bancnotă falsă

Bancnotele contrafăcute sunt de obicei mai colorate decât cele autentice.

Totodată, detaliul situat pe faţa bancnotei în partea stângă, cunoscut sub denumirea de "fereastră transparentă" este imitat prin decuparea zonei şi aplicarea unei folii autoadezive, nefiind corp comun cu restul bancnotei, dar prezentând detaliile grafice şi coloristice ale celei autentice, imitate artizanal, de o calitate bună, care poate induce în eroare persoana căreia i se face plata.

În situaţia în care sunt depistate bancnote suspecte, lucrătorii societăţilor somerciale trebuie să încerce să reţină bancnota, cu depozitarea acesteia separat pentru conservarea eventualelor urme, să reţină cât mai multe detalii privind persoana în cauză şi să sune poliţia la 112. Conform prevederilor legale, în astfel de situaţii se interzice restituirea bancnotei contrafăcute persoanei de la care provine.


"Au fost prinse reţele de falsificatori din Braşov, Timişoara, iar acum avem în lucru mai multe astfel de cazuri. De obicei, infractorii acţionează cât mai departe de casă", a mai precizat comisar-şef Constantin Furtună.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite