Ploieşti: Teodora Coman este o elevă de nota 10

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii patru ani de şcoală, tânăra a reuşit performanţa de a obţine media 10 pe linie, la toate materiile, dar şi să participe la numeroase olimpiade şcolare organizate la nivel local sau judeţean, fiind numită şefă de promoţie.

Din clasa a V-a până în clasa a VIII-a, în care se află acum, Teodora a obţinut medii de 10 pe linie la toate materiile.

„Cea mai mare realizare a mea am avut-o anul acesta când am obţinut locul III la olimpiada judeţeană de limba română, pentru că simt că am evoluat cu adevărat în ultimii ani", explică eleva.

Pentru a ajunge la performenţa de a avea note numai de 10, fata a acordat o importanţă foarte mare studiului, nu numai la şcoală, ci şi individual. Ea crede că nimic nu ar fi fost posibil însă fără ajutorul familiei, al cadrelor didactice dar şi al colegilor săi.

Teodora spune că în clasa în care învaţă s-a creat un colectiv competitiv, colegii se întrec între ei când vine vorba de note, iar asta i-a dat imboldul de a vrea şi mai mult, de fiecare dată. „Sunt copii la fel de buni ca mine, dar eu mi-am dorit şi am luptat să fiu mereu peste ei şi să ating perfecţiunea", spune tânăra.

Materii preferate

Pentru acest lucru însă, ea petrecere câteva ore în fiecare zi cu cărţile în mână, cele mai solicitante fiind materiile care se bazează mai mult pe teorie, cum ar fi istoria, greografia, în timp ce preferatele ei sunt limbile străine pe care le studiază la şcoală, anume engleza şi germana.

Nu de puţine ori i s-a întâmplat să folosească noţiunile învăţate la şcoală, la orele la care a studiat limbi străine, în excursiile pe care le-a făcut în străinătate.

Secretul performanţei şcolare a Teodorei nu este însă legat de şcoală.

 „În timpul meu liber citesc foarte mult, din multe domenii, cărţi pe care le împrumut de la bilbiotecă sau pe care le am în casă, achiziţionate de-a lungul timpului.

Când împrumut o carte care îmi place foarte mult, sau care trezeşte ceva în mine, după ce o înapoiez la bibliotecă mă duc în magazin şi o cumpăr, pentru că vreau să o păstrez", explică eleva.

Distracţii adolescentine

În cercul său de prieteni Teodora nu a fost văzută niciodată ca o tocilară, în ciuda rezultatelor sale de excepţie. Când se întâlneşte cu prietenii, tânăra iese foarte des în oraş, în parc sau la film şi se distrează alături de aceştia, ca orice tânăr de vârsta ei.

Ea crede că nu trebuie să fii tocilar ca să ai 10 pe linie, mai ales dacă te bazezi pe memoria vizuală şi pe cunoştinţele generale pe care le acumulezi mereu din cărţile citite.

Anul  acesta fata are de trecut un hop, cel al testelor naţionale, dar spune că, pentru a reuşi să promoveze aceste teste cu brio, face pregătire la matematică şi română săptămânal şi la limbi străine lunar, chiar dacă la toate aceste materii notele ei sunt de 10.

Nu ştie încă ce colegiu cu renume va alege pentru clasa a IX-a, dar priveşte cu încredere către o carieră în medicină, domeniu care o atrage foarte mult, cu toate că este conştientă de greutăţile şi mai ales de anevoiosul drum pe care va urma să-l străbată până la profesia de medic.

Întrebări şi răspunsuri

Ce spun părinţii tăi despre performnţele tale?

T.C.: Părinţii sunt mândri de mine, deşi nu au fost genul care să mă recompenseze pentru rezultatele mele. Eu sunt conştientă că dacă iau o notă mare nu le fac lor un bine, ci mie, pentru viitor. Eu nu învăţ neapărat ca să-i bucur pe ei, ci pentru că ştiu că aşa o să reuşesc să mă realizez în viaţă şi să am un viitor bun.

Ce ţi-ar plăcea să ajungi?

T.C.: Momentan m-am axat pe medicină, cu toate că ştiu că este un drum foarte lung şi greu. Însă eu cred că fără efort nu se poate realiza nimic, de aceea sunt pregătită să înfrunt acest drum pentru a-mi îndeplini visele. În ceea ce priveşte liceu la care voi studia din toamnă, oscilez între Colegiile „Mihai Viteazul" şi „Ion Luca Caragiale", deocamdată nu m-am decis şi îmi este destul de greu să iau o hotărâre în acest sens.

Ce-i place:

Cel mai mult îi place să călătorească, a fost de multe ori plecată în străinătate, a vizitat Cehia, Italia sau Germania dar spune că cel mai mult i-a plăcut la Praga, fiind impresionată de stilul arhitectural, de clădirile foarte vechi şi de peisaj. De asemenea îi place să se poată baza pe oamenii din jurul ei în special pe prieteni.

Ce nu-i place:

Nu-i plac oamenii prefăcuţi, pentru că în general vrea ca persoanele cărora le acordă deplină încredere să o şi merite. Eleva spune că deocamdată nu s-a lovit de nicio situaţia în care cineva din apropiaţii săi să o dezamăgească în acest sens, dar crede că astfel de decepţii vor fi inevitabile pe viitor.

Profil:
NĂSCUTĂ:

29 martie 1995, Ploieşti
STUDII:
Elevă clasa a VIII-a, Şcoala „Henry Mathias Berthelot"
FAMILIE:
Este singură la părinţi

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite