Ploieşti: Teatrul Ciufulici se închide

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Păpuşarii îşi strâng bagajele şi decorurile
Păpuşarii îşi strâng bagajele şi decorurile

La sfârşitul lunii trecute s-a încheiat procesul de retrocedare a clădirii în care şi-a desfăşurat activitatea Teatrul de Păpuşi Ciufulici timp de 50 de ani.

Artiştii teatrului sunt nevoiţi să părăsească imobilul până la 1 aprilie. Aşa că s-au apucat să strângă decorurile şi păpuşile pentru a se muta într-o altă locaţie.

Municipalitatea le-a oferit păpuşarilor varianta nu tocmai fericită ca spectacolele să se ţină duminicile pe scena Teatrului Toma Caragiu, iar în cursul săptămînii în sala de la casa Armatei.

„E o sală improprie acestui gen de spectacole. Scena e mică, nu se potrivesc decorurile, nu avem unde pune lumini. Iar plimbatul decorurilor între două locaţii le va distruge în scurt timp", ne-a declarat Cătălin Rădulescu, unul din actorii de la Ciufulici.

O altă problemă este spaţiul de repetiţii. „E incredibil ce se întîmplă, iar nouă ne scapă detaliile acestei poveşti. Practic, nu ştim ce se va întîmpla cu teatrul de păpuşi, cum vom juca şi mai ales unde de la 1 aprilie", ne-a mărturisit, George Frâncu, actor şi director al Teatrului Ciufulici.

Teatru nou în 2012

Autorităţile par incapabile să salveze singurul teatru de gen din Prahova. Se ştie de câţiva ani faptul că imobilul în care a funcţionat secţia de păpuşi va fi retrocedat. Încă din 2008, administraţia le promitea actorilor un sediu nou, amenajat într-o clădire de le Bulevardul Castanilor, unde cu ani în urmă a funcţionat secţia de revistă a teatrului.

Clădirea e liberă, dar trebuie consolidată. Iar Primăria Ploieşti nu s-a apucat nici acum de lucrări. „Nu ştiu de ce fosta administraţie locală nu a alocat fonduri pentru amenajarea unui nou teatru de păpuşi. Noi am prevăzut în bugetul acestui an 300.000 de lei pentru a demara consolidarea clădirii. Pentru amenajarea unui teatru nou trebuie însă peste 1,3 milioane de lei, dar şi cel puţin doi ani până la finalizarea lucrărilor", ne-a declarat Cristian Dumitru, viceprimarul Ploieştiului.

Negocieri pentru chirie

Cele care au cîştigat în instanţă clădirea sunt Maria Magdalena Ioniţă şi Valentina Lucia Gossel.

Ambele sunt stabilite, una în Bucureşti şi cealalată în Germania. Şi-au delegat însă avocatul să convoace autorităţile şi actorii la negocieri. „Intenţia noilor proprietari nu este de a schimba destinaţia clădirii. Trebuie însă ca actorii să plătească chirie dacă vor să joace tot acolo. Pe data de 10 martie ne vom întîlni cu cei din conducerea teatrului pentru negocieri", ne-a declarat Emanuela Antonescu, avocatul proprietarilor Teatrului Ciufulici din Ploieşti.

Primele sume vehiculate pentru chirie sunt de 10.000 de euro. Enorm pentru posibilităţile de plată ale municipalităţii.

Teatrul Ciufulici funcţionează în clădirea din centrul Ploieştiului, de 50 de ani. În acest moment, secţia de păpuşi are 25 de salariaţi, din care 17 sunt actori.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite