Ploieşti: Ştirile şi filmul sunt tradiţie în familia lui Nicu Avram

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pasiunea pentru cinematografie şi televiziune o are din fragedă copilărie
Pasiunea pentru cinematografie şi televiziune o are din fragedă copilărie

Este unul dintre cei mai tineri operatori imagine din Prahova şi, cu toate acestea, se numără printre cei mai vechi din breasla sa. Îi place munca de teren, iar camera video îi este cel mai bun prieten.

Nicu Avram împlineşte în curând 29 de ani. Face parte dintr-o familie ai cărei membri sunt, aproape toţi, cameramani cu vastă experienţă. Tatăl său este un veteran al platourilor de filmare de la Buftea, ca asistent imagine film, iar fratele său mai mare a lucrat ca operator TV la posturi locale şi naţionale.

Pasiunea pentru cinematografie şi televiziune o are din fragedă copilărie, din perioada în care tatăl său, Pompiliu, îi explica cum stă treaba cu imaginile suprinse de camera video.

„Practic tatălui meu lui îi datorez această mare pasiune. Aveam un Sony cu casetă de 8 mm, nelipsit din bagajele noastre. Filmam cu ea în excursii, iar când ajungeam acasă, făceam analiză pe imagini. Tata ne spuneam cum să facem încadratura, ne dădea sfaturi. Era o mare plăcere pentru mine să filmez detalii cu flori, gândaci sau cu furnici. Mi se părea fascinantă munca în cinematografie", povesteşte Nicu.

A văzut pentru prima dată un platou de filmare la vârsta de patru ani. Spune că a fost impresionat de volumul mare de logistică, butaforie (ansamblu de obiecte cu caracter imitativ folosite la realizarea decorurilor), şi de numărul mare de figuranţi.

Figurant în filmul „Mircea"

Mai târziu, Nicu Avram s-a implicat activ în realizarea unor pelicule celebre. Spune că, de neuitat, au fost filmările la „Mircea", în regia lui Sergiu Nicolaescu.

„Eram unul dintre miile de figuranţi, dar pentru mine asta însemna foarte mult. Tata se afla în spatele camerei de filmat, ca asistent imagine, iar eu alergam pe dealuri îmbrăcat în haine soldăţeşti. Era o peliculă cu o distribuţie impresionantă şi cu scene monumentale de luptă", îşi aminteşte Nicu.

Primul său loc de muncă ca operator imagine, la postul de televiziune CIN TV din Ploieşti. Nicu Avram subliniază faptul că nu a avut „pile" la angajare, reuşind să treacă de proba practică datorită priceperii sale.

„Am făcut filmări de platou şi de teren, în cadrul Departamentului Ştiri.  Din 2001 m-am angajat la un post TV cu renume, care anul acesta a împlinit 14 ani de funcţionare. Este marea mea familie, cu oameni profesionişti, locul unde s-au legat prietenii frumoase, pentru toată viaţa", consideră Nicu Avram.  Susţine că, în munca sa, spectacolul şi pericolul sunt la ordinea zilei. El spune că are un sentiment extraodinar atunci când ajunge în timp util la un eveniment care constituie o ştire de interes naţional.

„Am fost la accidente rutiere, feroviare, la inundaţii, la o cisternă plină cu oxigen lichid răsturnată în zona Cheia, am luptat cu nămeţii de zăpadă, am fost fugărit de interlopi, am avut accident de maşină, şi din toate am scăpat nevătămat. Este cât se poate de reală faza cu „microbul în sânge". Nu mă pot lăsa de meseria asta. Este un domeniu de unde, mai mult ca sigur, o să ies la pensie", afirmă cameramanul.

Întrebări şi răspunsuri

Ce planuri de viitor ai?

„Vreau să-mi termin studiile universitare la Facultatea de Imagine Film, să-mi întemeiez o familie şi să îmi doresc tare mult să filmez cel puţin o dată alături de tata. Aşa o să am sentimentul că duc tradiţia familiei mai departe şi îi pot mulţumi pentru drumul pe care m-a îndrumat să-l aleg"

Care sunt filmele tale preferate?

"Nu mă plictisesc niciodată de seria BD, de „Operaţiunea Monstrul", de „Nea Mărin Miliardar". Îmi plac şi filmele clasice străine, precum seria Naşul, si Casablanca. Ca regizori, îi prefer pe Dan Piţa şi pe Cristi Mungiu"

 Cât de importantă este comunicarea între cameraman şi reporter, pe teren?

„În cazul meu, pot spune că am ajuns să nu întreb reporterul ce să filmez. Ne înţelegem din priviri. Este o comunicare perfectă"

Ce-i place

„Îmi plac jocurile pe calculator, editarea video, fotografia şi pescuitul. Sunt un mare iubitor de animale. Am la casa mea doi motani -Psiho şi Băieţel, super haioşi. Când prind o zi liberă, o dorm pe toată. Îmi plac maşinile puternice şi frumoase"

Ce nu-ţi place

„Nu-mi plac oamenii falşi. Lucrând în televiziune, îi recunosc cu uşurinţă şi mă feresc de ei. Nu suport violenţa şi nici minciuna"

Profil

Născut

2 februarie 1981, la Ploieşti

Studii

Facultate Imagine Film, Bucureşti

Profesie

Operator imagine

Familie

Necăsătorit

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite