Ploieşti: Sorina Florescu îi ajută pe şomeri să-şi găsească un loc de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra consiliază în carieră sute de şomeri pe lună şi în acelaşi timp se ocupă şi de relaţia cu presa, redactând comunicate de presă şi răspunzând cu promptitudine la solicitările jurnaliştilor.

Sorina s-a angajat la compartimentul de contabilitate al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Prahova imediat după ce a terminat facultatea. „După aproape un an de zile, a apărut oportunitatea de a mă transfera în cadrul Compartimentului de informare şi consiliere în carieră care urma să se înfiinţeze. Am urmat cursuri de specializare timp de doi ani, în timpul cărora am făcut practică în mai multe oraşe din ţară şi am fost instruită de către formatori pregătiţi de danezi”, ne-a spus Sorina.

I-a consiliat pe disponibilizaţii de la Mefin Sinaia

Tânăra îşi aduce aminte de prima experienţă pe care a avut-o în cadrul noului compartiment ca şi cum s-ar fi întâmplat acum câteva zile. Pentru că în perioada aceea urmau să aibă loc disponibilizări colective la Mefin Sinaia, Sorina fusese invitată, alături de alţi colegi, pentru a le explica muncitorilor care urmau să rămână fără locuri de muncă care sunt condiţiile în care pot beneficia de ajutor de şomaj şi ce alte posibilităţi de reangajare au.

„Pentru mine a fost o noutate şi o provocare. Erau sute de oameni supăraţi şi agitaţi pentru că li se promiseseră mai multe salarii compensatorii decât urmau să primească. Şi a trebuit să îi calmez şi să le explic că eu eram acolo pentru a-i ajuta şi pentru a le explica care sunt drepturile pe care le au în ceea ce priveşte legislaţia de şomaj”. Totul a decurs bine, iar unii dintre şomerii de la Mefin au ajuns ulterior oameni de afaceri, deschizându-şi pensiuni turistice sau crescătorii de prepeliţe. Sorina a participat şi la consilierea foştilor angajaţi de la Uzina Mecanică Plopeni, care, după ce o viaţă întreagă lucraseră la întreprindere,  se găsiseră în situaţia de a fi daţi în stradă.

„Mi-aduc aminte de cazul operatorilor chimişti şi a pirotehniştilor care lucrau în Uzină de când terminaseră liceul. Pentru ei a fost un şoc să fie daţi afară. Şi atunci le-am explicat care sunt posibilităţile de recalificare pentru că meseriile lor nu mai aveau căutare. Oamenii au înţeles şi s-au îndreptat fie către comerţ, domeniul construcţiilor sau chiar a confecţiilor textile”.

Îndrumă sute de şomeri lunar

Sorina se ocupă şi de consilierea individuală a şomerilor care vin să-şi depună dosarul de şomaj sau să-şi vizeze carnetul de şomer. „Consiliez aproximativ 6-700 de persoane pe lună. O consiliere durează aproximativ 30 de minute, timp în care, împreună cu persoana respectivă, încerc să creionez câteva direcţii de mers. Celor care ştiu deja ce loc de muncă îşi doresc le ofer câteva detalii legate de modul de prezentare la un interviu, de redactarea unui CV, astfel încât să le fie cât mai uşor în momentul în care ajung în faţa angajatorului”.

Şomerilor cu o profesie care nu se mai caută pe piaţa muncii, Sorina le prezintă oferta cursurilor de recalificare existentă în cadrul Agenţiei sau dacă aceştia doresc să urmeze o altă specializare, îi ajută să găsească firmele acreditate care le pot oferi acele cursuri.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Cum trebuie să se prezinte o persoană la un interviu?

S.F.: La un interviu este foarte important comportamentul non-verbal. Prima impresie este esenţială. Trebuie să dai mâna cu angajatorul, să îl priveşti în ochi şi să ai o ţinută decentă şi îngrijită.

Cum trebuie redactat un CV?

S.F.: Trebuie ca CV-ul să fie unul personal, redactat pe calculator, şi nu unul tipizat pentru că ar putea exista unele rubrici la care candidatul să nu aibă ce completa, iar spaţiile libere nu dau bine în ochii angajatorului. Esenţial este să nu se mintă în CV.

Ştiu tinerii absolvenţi ce drepturi au în materie de şomaj?

S.F.: În acest sens, îi consiliez pe elevii aflaţi în ani terminali despre drepturile pe care le au cu privire la şomaj. Mulţi dintre ei nu ştiu că, dacă în termen de 60 de zile după ce termină o şcoală, nu declară la Agenţie că se află în căutarea unui loc de muncă, îşi pierd dreptul de a lua indemnizaţie de şomaj.

CE-I PLACE

„Îmi place să călătoresc, să merg la munte şi în locuri istorice, unde pot vizita obiective turistice. Cel mai mult mi-a plăcut Viena şi Veneţia. Îmi place foarte mult să citesc, în special cărţi de specialitate economică şi psihologică”.

CE NU-I PLACE

„Nu-mi plac oraşele aglomerate, unde ai impresia că nu poţi respira. Nu-mi place vara pentru că a început să devină din ce în ce mai cald. Urăsc minciuna. Nu-mi plac oamenii care se vaită tot timpul şi nu fac nimic pentru a-şi îndrepta situaţia”.

PROFIL

Născută
2 iulie 1973, Ploieşti

Studii
Academia de Studii Economice Bucureşti, Master politici publice – specializare informare şi consiliere în carieră - Universitatea Bucureşti

Profesie
economist

Familie
necăsătorită, o soră mai mare

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite