Ploieşti: Singura statuie de ceară din România este în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeograful Florian Stoian controlează în fiecare zi starea micro-climatului din jurul statuii
Muzeograful Florian Stoian controlează în fiecare zi starea micro-climatului din jurul statuii

Lucrată extrem de fidel, aceasta îl reprezintă pe Nicolae Simache, părintele muzeelor din Prahova.  Găzduită de Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii, statuia este ameninţată de praful produs de lucrările din Palatul Culturii, care afectează micro-climatul necesar conservării.

Dacă faci un tur prin sălile Muzeului de Ştiinţele Naturii, restrâns din 2002 la câteva săli, din cauza lucrărilor interminabile de consolidare a Palatului Culturii, nu ai cum să nu saluţi politicos şi pe domnul apărut ca din senin într-o cameră a muzeului.

Dacă nu ai primit răspuns, aproape că nici nu te miri, pentru că îmbrăcămintea puţin demodată şi aerul ciudat al "domnului" înalt te fac să îi treci cu vederea impoliteţea.

În capcana salutului statuii de ceară a lui Nicolae Simache, excepţionalul savant şi fondator a nu mai puţin de 21 de muzee şi case memoriale din Prahova, au picat numeroşi vizitatori.

Chinurile facerii

Ideea statuii a venit în 1992 conducerii muzeului şi a durat nu mai puţin de doi ani până la finalizare. "Era o premieră, nu aveam ceară corespunzătoare şi nici metodologie", îşi aminteşte directorul muzeului, Emilia Iancu.

Instituţia nu-şi permitea o instalaţie de aer condiţionat cu funcţionare permanentă care să menţină temperatura, aşa că a fost nevoie de o cercetare laborioasă pentru a crea o ceară cu calităţi vizuale bune, dar rezistentă la o gamă largă de temperaturi.

Statuia, cu detalii extrem de fidele, a fost realizată efectiv de sculptorul ploieştean Arthur Hoffman, iar din ceară sunt realizate doar capul şi mâinile. Acesta intenţiona să realizeze în oraş primul muzeu al statuilor de ceară din România.

"Nu au mai fost bani şi chiar conservarea acestei singure statui este costisitoare. Iar din cauza faptului că muzeul a fost mutat şi restrâns, iar lucrările de restaurare a Palatului Culturii produc foarte mult praf, ceara din care este făcută statuia poate fi afectată. Ar fi o mare pierdere degradarea ei", ne-a mai spus Emilia Iancu.

O viaţă de legendă

Povestea statuii este nu mai puţin spectaculoasă ca viaţa profesorului Nicolae Simache (1905-1972).

El este cel care i-a sugerat lui Nichita să semneze Stănescu şi nu Hristea, nu punea preţ pe haine şi umbla cu ciorapii găuriţi, dar strălucea prin vasta cultură şi memoria extraordinară, făcând de râs prin cunoştinţele lui academicienii vremii.

Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite