Ploieşti: Simona Munteanu este arhitectul şef al Ploieştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simona nu şi-a dorit să lucreze în administraţie
Simona nu şi-a dorit să lucreze în administraţie

A participat la proiectarea actualului sediu al Ministerului Culturii şi deşi nu şi-a dorit să lucreze niciodată în administraţie, de peste zece ani este arhitectul şef al oraşului.

„Totul a pornit de la profesoara mea de desen din generală care a remarcat că am talent la desen şi m-a încurajat. Însă, la vremea aceea îmi doream să devin profesoară de desen. Exista şi în familia mea o anumită înclinaţie pe linie paternă spre desen, am avut arhitecţi în familie”, spune Simona Munteanu. Pentru că avea talent şi la desen tehnic, Simona a fost îndrumată să urmeze o carieră în arhitectură.

Şi-a dorit să ajungă arhitect de mică


„Din clasa a V-a mi-am dorit să devin arhitect şi am făcut tot ce mi-a stat în putinţă să ajung. În 1985 am dat examen la facultate şi am intrat din prima deşi unii nu aveau încredere că voi intra”. În anul V de facultate, Simona a primit o bursă de la  
Royal Institute of British Architects de o lună de zile pentru a merge la studiu în Marea Britanie. “A fost prima mea ieşire în afara ţării şi am plecat cu ideea de a rămâne acolo şi chiar am avut această posibilitate. Însă mi-am dat seama că nu eram pregătită şi că trebuie să îmi termin studiile în ţară”.

Simona spune că cei din Marea Britanie au încercat să le stârnească curiozitatea studenţilor români despre cum se exercită profesia de architect în mod liberal, nu pe programe comandate de stat şi în institute cum se făcea la noi. “Concluzia a fost că din punct de vedere profesional suntem la acelaşi nivel, însă avem cel puţin un deceniu în urmă în ceea ce priveşte instrumentele de lucru şi modul de organizare. Acolo am văzut pentru prima dată cum se face proiectarea asistată de calculator”. Simona spune că şi-a dorit să rămână în Bucureşti şi să lucreze în proiectare.

La 24 de ani mergea pe şantiere
Încă din timpul facultăţii s-a angajat la o firmă de proiectare unde a lucrat până în 1993. “Nu a fost uşor ca fată, la 24 de ani, să merg pe şantiere cu cizme de cauciuc, cu cască pe cap şi să fiu privită ca un specialist. Însă, am reuşit, iar cel mai mare compliment care mi s-a făcut a fost să mi se spună doamna inginer de către oamenii de pe şantier”. Prima lucrare importantă la care a lucrat a fost actualul sediu al Ministerului Culturii, unde a participat la proiectarea şi la urmărirea execuţiei lucrării.

Pentru că nu se descurca din punct de vedere financiar, Simona Munteanu a fost nevoită să revină în Ploieşti unde s-a angajat la Direcţia de Urbanism a Consiliului Judeţean, după ce a mai lucrat o scurtă perioadă la o firmă de proiectare. În 1997, a ajuns directorul adjunct al arhitectului şef al judeţului, iar după câteva luni a participat la concursul pentru postul de architect şef al oraşului. Simona şi-ar dori ca turiştii care vin în Ploieşti să îşi amintească numele oraşului şi peste zece ani, să se simtă bine şi în siguranţă pe străzile şi în pieţele ploieştene.   

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Cum este Ploieştiul din punct de vedere arhitectural?

Ploieştiul este un oraş pe care s-au făcut multe experimente atât pozitive, cât şi negative în perioada comunistă. Foarte multe zone au fost demolate şi o mare parte a identităţii comerciale a oraşului a dispărut. Însă, Ploieştiul a cunoscut şi contribuţia unor arhitecţi care au menţinut imaginea veche a oraşului, iar unele edificii noi au fost reuşite.

Cum a fost trecerea din mediul privat în cel public?

Nu mi-am dorit niciodată să lucrez în administraţie, însă am descoperit că munca de aici este la fel de interesantă ca şi cea din proiectare. Când am devenit arhitectul şef al oraşului m-am simţit ca un mic berbec care are în faţa lui un puzzle pe care trebuie să îl aşeze după logica lui.

CE-I PLACE

„Îmi place să călătoresc şi să văd cât mai multe locuri. Am o curiozitate nativă de a afla lucruri noi. Îmi place profesia mea şi tocmai de aceea am mers mai departe dându-mi doctoratul în urbanism”.

CE NU-I PLACE

„Îmi displace dezordinea, de la cea morală până la cea fizică pe care o vedem în fiecare zi pe stradă. Nu-mi place lipsa de calităţi ale unor oameni. În rest, sunt o fire pozitivă şi încerc să accept cât mai multe lucruri”.

PROFIL

Născută
18 aprilie 1967, Ploieşti

Profesie
arhitect

Studii
Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti

Familie
nu este căsătorită

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite