Ploieşti: Seropozitivii din 27 de judeţe ale ţării şi-au cerut drepturile la Sinaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 120 de persoane seropozitive din 27 de judeţe ale ţării s-au reunit la Sinaia, în acest weekend, cu ocazia "Forumului Naţional al Persoanelor  Seropozitive din România 2011".

Evenimentul face parte din proiectul "Integrarea socio-profesională a persoanelor seropozitive din România", proiect cofinanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor  Umane 2007-2013. Alături de persoanele seropozitive au mai fost reprezentanţi ai Ministerului Muncii şi medici. Dezbaterile s-au axat atât asupra problematicii integrării socio-profesionale, dar şi asupra accesului la tratament, servicii medicale şi protecţie sociala. S-a analizat situaţia persoanelor seropozitive în anul 2010 şi perspectivele pentru anul 2011.

Concluziile au fost unele îngrijorătoare. Peste 40% din persoanele seropoizitive prezente la eveniment au fost puse în situaţia de a întrerupe, anul trecut, tratamentul antiretroviral. Şi asta din cauza imposibilităţii spitalelor de a asigura accesul continuu şi neîntrerupt la tratamentul ARV.

"În lipsa tratamentului şi a unor îngrijiri adecvate s-a reliefat clar faptul că nu se mai poate vorbi de integrarea profesională a persoanelor seropozitive, deşi în ultimii ani se făcuseră paşi importanţi în această direcţie", se arată în comunicatul de presă emis de Uniunea Naţională a Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA)

O alta concluzie a fost faptul că "accesul la drepturile cuvenite prin sistemul de protectie socială a fost mult întârziat din lipsa fondurilor la autorităţile locale şi din cauza abuzurilor realizate de autorităţi în anul 2010, care au concediat peste 300 de asistenţi personali ai persoanelor seropozitive în mai multe judeţe ale ţării, motivând lipsa fondurilor".

„Fără tratament nu mă mai pot gândi la nimic altceva, fără tratament nu mă pot duce la un loc de muncă. Şi chiar când a fost tratament, ne chemau din 3 în 3 zile la spital ca să-l ridicam. Simt cum toate spaimele de demult, pe care le uitasem, revin acum, simt cum devin neputincioasă în faţa virusului şi îmi dau seama că statul îmi încalcă astfel dreptul la viaţă. Cu tratament am ajuns şi sunt bine la cei 22 de ani ai mei şi aş putea foarte bine să ajung să-mi cresc nepoţii. Fără tratament nu pot decât să mă gândesc continuu că voi muri curând" a declarat, în timpul dezbaterilor, o tânără seropozitivă participantă la evenimentul de la Sinaia.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite