Ploieşti: S-a găsit artistul pentru statuia lui Socolescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statuia arhitectului ploieştean Toma Socolescu are, în sfârşit, un câştigător. Este al doilea concurs de proiecte derulat la Ploieşti.

După un concurs în care juriul format din critici de artă şi reprezentanţi ai Primăriei a decis că nici una dintre lucrările artiştilor plastici înscrişi nu ar fi demnă de Toma Socolescu, lucrarea sculptorului Radu Ciobanu din Satu Mare a fost desemnată, săptămâna aceasta, la a doua strigare, câştigătoare. Statuia va fi amplasată în faţa Halelor Centrale şi va fi dezvelită în cea de a doua parte a lunii octombrie.

Toma T. Socolescu s-a născut pe data de 20 iulie 1883, la Ploiești, într-o familie de arhitecți (bunicul, tatăl și unchiul său au fost tot arhitecți). A studiat la Liceul „Sfinţii Petru şi Pavel" (actualul Colegiu Național "Ion Luca Caragiale") iar facultatea a făcut-o la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din București, unde Ion Mincu însuși i-a fost profesor.

S-a specializat pe arhitectură civilă și religioasă și a construit multe dintre clădirile simbol ale Ploiestiului:

Între 1924 și 1932 - Clădirea care adăpostește vechiul său liceu, actualul Colegiu Național "Ion Luca Caragiale".

Între 1924 și 1933 (data inaugurării) - Palatul Culturii din Ploieşti,  fostul Palat al Justiției.

Între 1929 și 1935 - Halele Centrale Ploieşti - poate cea mai cunoscută clădire din Ploiești, recunoscută la nivel european.

Între 1923 și 1937 - Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul - o clădire impunătoare datorită turnului său de 60 de metri înălțime.

Între 1912 și 1936 - Biserica Sfântul Pantelimon, situată pe strada Democrației, nr. 71.

Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite