Ploieşti: Ruşii şi basarabenii au petrecut Crăciunul pe Valea Prahovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La hotel Sinaia s-a cântat şi s-a dansat toată noaptea
La hotel Sinaia s-a cântat şi s-a dansat toată noaptea

Studenţii basarabeni de la UPG au sărbătorit în cluburi alături de colegi şi prieteni, iar astăzi au mers la cursuri.

Dacă pentru majoritatea ortodocşilor sărbătorile s-au încheiat, iar un nou an de muncă deja a început, ruşii lipoveni şi basarabenii sunt în plină sărbătoare. Aceştia sărbătoresc astăzi Naşterea Domnului, după calendarul iulian. Aseară, sute de persoane au petrecut în restaurantele din staţiunile de pe Valea Prahovei. Pentru unele unităţi hoteliere a devenit o tradiţie organizarea celor două Crăciunuri, o dată în decembrie după calendarul gregorian, iar a doua oară în ianuarie, conform celui iulian. Unul dintre hotelurile care aseară au răsunat de muzică şi dans a fost hotelul Sinaia din staţiunea cu acelaşi nume. Aici s-a cântat şi s-a dansat până dimineaţă, în ritmuri pentru toate gusturile.

“În fiecare an, în luna ianuarie organizăm Crăciunul. Avem aproximativ 200 de invitaţi din Moldova, Ucraina şi Federaţia Rusă”, ne-a declarat Ciprian Stanciu, agent de turism. Invitaţii s-au putut delecta cu produse tradiţionale de Crăciun. De pe mese nu au lipsit toba, lebărul, sarmalele, cozonacul şi prăjiturile de casă. Mâncarea a fost stropită cu votcă, vin roşu şi alb. Astăzi, turiştii s-au putut bucura de zăpada care are deja aproximativ 20 de centimetri pe pârtii. La Sinaia, se schiază pe pârtiile Drum de Vară şi Valea Dorului, iar la Buşteni, pârtia Kalinderu îi aşteaptă pe iubitorii sporturilor de iarnă.

Studenţii basarabeni au fost în cluburi

Şi cei peste 100 de studenţi basarabeni de la Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti au sărbătorit Naşterea Domnului. Aceştia nu au putut merge acasă pentru că deja au început cursurile, însă au petrecut împreună cu prietenii în cluburile din oraş. “Avem cursuri la universitatea şi nu putem lipsi. De aceea, sărbătorim Crăciunul alături de prieteni, fie că sunt din Basarabia, fie că sunt din Ploieşti”, ne-a spus un student basarabean cazat în căminele de la UPG.

În Ploieşti, există peste 60 de familii care serbează Naşterea Domnului după calendarul iulian, singurele diferenţe între ei şi ceilalţi ortodocşi fiind datele sărbătorilor creştine şi perioadele de post înainte de acestea.

Crăciunul pe stil vechi

Potrivit calendarului de rit vechi, pe 7 ianuarie ruşii lipoveni şi basarabenii sărbătoresc Naşterea Domnului. Dis de dimineaţă, în prima zi de sărbătoare ruşii - lipoveni participă la slujba primei zile a Sărbătorii Naşterii Domnului. Mâine şi poimâine, credincioşii de rit vechi vor lua parte la slujba pentru soborul Sfintei Feciare Maria, respectiv cea închinată primului Mare Mucenic Ştefan.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite