Ploieşti: Roxana Lică a făcut cursuri de astronauţi în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesoara de matematică din Ploieşti Roxana Lică a câştigat o bursă în SUA la U.S. Space & Rocket Center din Huntsville, Alabama.

A simulat mersul în imponderabilitate şi a "participat" la două misiuni spaţiale în nave şi pe aparate similare celor în care se antrenează astronauţii. Totul ca urmare a unei burse care se adresează profesorilor de matematică, de ştiinţe sau învăţătorilor din toată lumea şi la care Roxana Lică a îndrăznit să aplice, deşi ştia că selecţia este extrem de dură.

Peste 200 de cadre didactice de pe tot mapamondul au participat la seminariile educaţionale şi antrenamentele din SUA, al căror scop final este tot îmbunătăţirea modalităţilor de predare la clasă. "Pe lângă o experienţă unică, personală şi profesională, m-am întors de acolo cu o bază bogată de planuri de lecţii, idei ale profesorilor din toată lumea şi metode pedagogice inovatoare", spune profesoara de matematică de la Colegiul Jean Monet din Ploieşti.

Patru profesori din România, dintre care doi din Ploieşti, s-au calificat pentru această bursă, un echipaj numeros în condiţiile în care alte ţări au avut doar câte un singur reprezentant care a întrunit criteriile de eligibilitate. Desfăşurat în perioada 16-22 iunie, programul „Profesorii Honeywell la Space Academy" a însemnat din partea organizatorilor suportarea tuturor costurilor cu transportul, cazarea, masa, instruirea şi materialele necesare.

Cele 45 de ore de cursuri de dezvoltare profesională şi programul intensiv de educare ce a pus accentul pe ştiinţă spaţială şi explorare  au fost foarte solicitante, iar Roxana Lică nu a avut timp să viziteze nici măcar împrejurimile universităţii sau ale campusului unde s-a desfăşurat instructajul. "Fie că trebuia să supravieţuieşti pe uscat sau pe apă, să fii calm când te învârteai cu multi-axul sau să respecţi rolul căpătat într-o misiune spaţială, exerciţiile fizice şi antrenamentele au fost în măsură să-mi testeze limitele fizice şi psihice. Dar a meritat", îşi aminteşte profesoara.

Un profesor atipic

Despre Roxana Lică poţi spune multe doar că nu este un cadru didactic tipic. Deschisă spre nou şi în pas cu vremurile, este prima care cere colegilor ei să coboare de pe piedestalul catedrei printre copii. A încercat mereu să ajungă la sufletul şi mintea lor prin metode interactive de predare şi de aceea este şi foarte iubită. "Trebuie să simţi responsabilitatea pe care o ai în momentul în care educi copiii şi îţi pui amprenta asupra dezvoltării lor. Ca profesor de matematică, o disciplină care îi sperie pe elevi, trebuie să adopţi altfel de metode, care să îi apropie mai întâi de tine, ca om", spune Roxana Lică.

Este cea care a pus bazele concursului de matematică "Elie Radu", pe când era profesoară în colegiul care poartă numele acestei competiţii şi a dezvoltat un proiect Comenius, prin care copii din Ploieşti au ajuns în Turcia şi în Grecia pentru a observa sistemul educaţional din aceste ţări.

V-aţi întors cu idei din SUA?

R.L: Foarte multe, dar îmi doresc foarte mult să punem bazele, împreună cu ceilalţi profesori români care au participat la program, a unei tabere spaţiale pentru elevi. Ideea şi entuziasmul sunt asigurate, urmează să facem şi celelalte demersuri.

V-aţi mai înscrie într-un astfel de program?

R.L: Voi aplica şi anul viitor pentru că există posibilitatea să fac şi un curs pentru avansaţi. Iar în privinţa experienţei nu regret nimic şi sunt bucuroasă că am avut şi sprijinul necondiţionat al familiei.

Ce-i place

Îi place să-şi petreacă timpul liber cu familia, în plimbări în aer liber, să asculte muzică, să danseze şi să citească.

Ce nu-i place

Nu agreează opiniile extremiste, însă respectă întotdeauna părerea celorlaţi. Detestă oamenii mincinoşi şi ipocriţi.

Profil

Născută. 11 noiembrie 1970, Ploieşti

Familie. Căsătorită, 2 copii

Studii. Facultatea de matematică Bucureşti, Master în Managementul Educaţional şi Integrare Europeană

Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite