Ploieşti: Roxana Dumitru face tot posibilul pentru a-şi îndepini visele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roxana vrea să-şi împlinească toate visele
Roxana vrea să-şi împlinească toate visele

Iubeşte deopotrivă desingul vestimentar, interior, arhitectura, literatura, grafica şi copiii, fapt pentru care doreşte ca pe fiecare dintre aceste pasiuni să le dezvolte de la simple proiecte la realizări concrete

În urmă cu 11 ani, decoperind talentul său pentru poezie, profesoara de limba română a Roxanei a trimis-o la Cenaclul Orfeu al Bibliotecii Judeţene „Nicolae Iorga".

Aici, tânăra şi-a exersat talentul până ce a reuşit să-şi găsească propriul stil, uşor de recunoscut acum pentru colegii săi. Cele mai multe indicaţii şi noţiunile de bază, fata le-a primit însă de la o mătuşă de-a ei, tot profesoară de limba română.

În 2000 a publicat pentru prima dată versurile sale într-o antologie realizată cu toţi membrii cenaclului. Au urmat de-a lungul timpului alte patru antologii, în care de fiecare dată erau incluse şi poeziile Roxanei. Paralel cu pasiunea pentru literatură, studenta mai avea în copilărie încă un hobby: desenul. În timp, ea a fost atrasă foarte mult de schiţele de haine pe care le realiza singură şi le trimitea unei verişoare.

 

Alături de copii

Pentru că îşi doreşte să ajute pe cei din jur şi să se implice în proiecte de voluntariat, Roxana participă de trei ani de zile la Şcoala de vară „Micul Creştin", iniţiată de părintele Ion Cătănescu preot paroh al Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae" din Dărmăneşti.

La această şcoală pot participa pe timpul vacanţei de vară toţi copii intersaţi, care sunt cooptaţi în diverse activităţi sociale, culturale şi artistice.

Dacă în urmă cu trei ani numărul micuţilor care s-au înscris la Şcoala de vară era de 20-30, anul trecut au participat peste 50 de copii, unii dintre ei verii sau prietenii elevilor din Dărmăneşti.

Roxana este îndrumător în cadrul acestui proiect şi se ocupă de activităţile artistice, pune în scenă piese de teatru cu copii, le asigură decorurile, garderoba, dar le organizează şi concursuri pe diverse teme sau chiar excursii.

 

Gata de lansare

În prezent Roxana este studentă la Facultatea de Arhitectură, unde studiază şi designul vestimentar dar şi de interior.

„Cel mai mult îmi place să renovez case, am mai exersat până acum pe câteva camere, chiar şi pe camera mea", spune tânăra. Anul trecut, în luna septembrie, studenta s-a decis că este momentul să publice şi primul său volum de versuri.

A selectat cu mare greutate aproximativ 10% din totalul poeziilor scrise de ea în toţi cei 11 ani de activitate literară şi s-a prezentat la o editură pentru a le publica. Astăzi, la ora 12.00, „Călimara cu vise", o carte semnată de Roxana Dumitru a fost lansată către toţi iubitorii de versuri.

Mai mult, tânăra intenţionează ca până în luna iunie a acestui an să publice cea de-a doua carte a sa, care va fi, de data aceasta, o poveste pentru copii.

„«Găucel», un melc şi «Născocel», un gândac de Colorado sunt doi prieteni foarte buni, care merg la grădiniţă, trebuie să-şi facă temele, îi supără pe părinţi şi trec prin multe aventuri împreună. Cartea va prezenta povestea celor doi prieteni trăită în Poieniţa Prieteniei din Pădurea Veselă", explică scriitoarea.

 

 

Întrebări şi răpunsuri:

Când ai început să scrii versuri?

R.D.: Prima mea poezie am scris-o în clasa a IX-a şi era o odă dedicată mamelor în general pentru toate sacrificiile pe care le fac pentru copiii lor. Un an mai târziu, pe când eram elevă la Liceul „Nichita Stănescu" am fost îndrumată de profesoara mea de limba română, doamna Emilia Lică, ea fiind cea care m-a încurajat să merg pe acest drum.

De când realizezi grafică?

R.D.: De când mă ştiu. De mică făceam desene, iar când am mai crescut obişnuiam să fac schiţe de haine, pe care le trimiteam verişoarei mele, cu zece ani mai mare, care era pe vremea aceea studentă la Design Vestimentar. Anul trecut chiar am participat la un concurs pe temă ecologică organizat la Oradea, unde am trimis un costum realizat din hârtie.

Ce-i place:

Roxanei îi plac literatura, pictura, grafica, muzica dar şi să socializeze, fapt pentru care s-a implicat într-un proiect derulat în ultimii trei ani, alături de un preot, în cadrul căruia este îndrumătoare.

Ce nu-i place:

Tinerei nu îi place snobismul dar spune că, în ultimul timp, acest defect a început să fie din ce în ce mai des întâlnit în societatea românească. De asemenea nu îi place lipsa de respect, fie că este ea cea nerespectată sau persoane din jur. La fel de mult nu îi plac nici oamenii egoişti.

Profil

NĂSCUTĂ:

5 decembrie 1984, Ploieşti

STUDII:
Anul VI Facultatea de Arhitectură Bucureşti

FAMILIE:
Are un frate mai mic cu trei ani

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite