Ploieşti: Risc ridicat de avalanşe în Munţii Bucegi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiştii sunt sfătuiţi să folosească doar zonele marcate
Turiştii sunt sfătuiţi să folosească doar zonele marcate

Turiştii sunt atenţionaţi să nu se aventureze şi să schieze doar pe pârtiile amenajate şi marcate corespunzător.

În această perioadă, salvamontiştii îi avertizează pe iubitorii de munte că din cauza ninsorilor care au căzut în ultima perioadă, există un risc ridicat de producere a avalanşelor în Munţii Bucegi. Toate traseele montane sunt închise, iar pe văi zăpada ajunge până la doi metri.

 “Până se va stabiliza zăpada aşternută, riscul de producere a avalanşelor va rămâne însemnat. Prin văi, zăpada este troienită şi atinge până la doi metri. S-au format cornişe care se pot rupe şi singure, dar şi prin mişcare”, ne-a declarat Gheorghe Haiduc, şeful Serviciului Salvamont Buşteni. Acesta îi sfătuieşte pe turişti să nu se aventureze pe traseele montane, iar în eventualitatea în care se hotărăsc totuşi să plece pe munte să anunţe la baza Salvamont traseul pe care intenţionează să urce, astfel încât dacă nu ajung la destinaţie echipele salvamont să meargă în căutarea acestora.

“În fiecare weekend, în special sâmbătă seara, avem cazuri de turişti care rămân izolaţi şi apelează la ajutorul salvamontiştilor pentru că nu se mai pot întoarce.
Chiar recent au fost doi turişti din Bucureşti care se rătăciseră la ieşirea din Valea Albă şi cu greu am putut ajunge la ei”, a mai precizat Gheorghe Haiduc. Salvatorii montani le reamintesc turiştilor care vor să urce pe munte sau să coboare pe pârtiile neamenajate şi neomologate că riscă în orice moment să fie surprinşi de avalanşă.

“De la Cota 2000 la Cota 1400 avem pârtie amenajată pe care se poate schia, iar în Valea Dorului există alte astfel de pârtii semnalizate. Cei care se aventurează să schieze în afara zonei respective o fac pe riscul lor. Zăpada are 60-70 de centimetri iar dedesubt este gheaţă, ceea ce înseamnă că riscul să o ia la vale este foarte mare”, a precizat Dan Trif, reprezentantul Refugiului Salvamont Sinaia.

Prinşi de avalanşă
Patru schiori care au încercat recent să coboare de la Cota 2000 la Cota 1400 au provocat o avalanşă şi au fost prinşi sub zăpadă. Doi dintre ei au reuşit să se salveze coborând singuri, iar salvamontiştii au reuşit să îi scoată teferi de sub nămeţi şi pe ceilalţi trei. Operaţiunea de salvare a durat mai bine de două ore, iar turiştii au scăpat cu răni uşoare.

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite