Ploieşti: Răzvan Florea vă ajută să obţineţi bani de la Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi are doar 26 de ani, Răzvan este director la o firmă din Ploieşti, predă cursuri de calculator angajaţilor din sectorul public si privat, iar de anul acesta îşi învaţă clienţii cum să acceseze fonduri europene.

A început prin a lucra ca tehnician la o firmă de calculatoare încă din timpul facultăţii, iar după foarte puţin timp a devenit lector la ECDL România. „Din 2008 ocup funcţia de director de program în cadrul unei firme de formare profesională. Sunt mândru când afirm că am reuşit în doi ani să coordonez cursurile a peste 1500 de persoane”.

Din ianuarie, Răzvan a decis să accepte o nouă provocare: obţinerea fondurilor europene. „Este o piaţă agresivă unde activează foarte multe firme de consultanţă. Am reuşit să adun o echipă competitivă alături de care sper să urmeze un şir lung de satisfacţii atât profesionale cât şi materiale pe care să le pot împărtăşi. Este un domeniu care are de cheltuit până în 2013 peste 15 miliarde de euro”.

Fondurile sunt alocate într-un mod strict

Răzvan spune că cei care apelează la serviciile firmei pe care o reprezintă sunt interesaţi în dezvoltarea resurselor umane, turism, microinvestiţii pentru afaceri din textile, agricultură şi creşterea animalelor. <<De regulă, clientul are o idee, mai aplicată sau mai vagă despre ceea ce ar vrea să facă – abia după evaluarea noastră vede dacă şi cum poate să îşi pună în practică ideea. Fondurile europene sunt alocate într-un mod foarte strict, adică nu este o chestiune de genul „ am visat ceva astă noapte şi gata, îmi dă Uniunea bani”>>. În prezent, Răzvan lucrează la mai multe proiecte pentru administraţia publică locală pe Tehnologia Informaţiei.

„Cererile de finanţare sunt deja scrise, iar luna aceasta autorităţile publice locale au început să adopte hotărârile de Consiliu Local pentru aprobarea proiectului şi a cotei de co-finanţare. Numai că în momentul apariţiei Ghidului Definitiv au fost scoşi din lista solicitanţilor eligibili cei mici: tocmai autorităţile publice locale. Momentan ne aflăm în situaţia de a nu putea depune cererile de finanţare”, zice Răzvan, dezamăgit că toată munca sa şi a colegilor pare să fi fost în zadar.

Îşi îndrumă clienţii cum să aplice

Tânărul spune că oricine doreşte să pornească la drum trebuie să aibă cota de cofinanţare, care este variabila, în funcţie de tipul proiectului şi care variază de la zero până la 30%.  „Să luăm un exemplu. Un proiect în valoare de 250.000 euro cu cota de cofinanţare de 20% şi durata de implementare de doi ani. Clientul va trebui să aibă în buzunar 50.000 euro cota de cofinantare plus încă aproximativ 50.000 euro pentru implementare până la prima cerere de rambursare. În total 100.000 euro”.

Răzvan este de părere că paşii pentru obţinerea unor fonduri europene nu sunt deloc simpli. Iniţial se publică un ghid consultativ, iar după ceva timp se deschide linia de finanţare, cu un ghid definitiv. Se scrie proiectul, se depune, se aşteaptă în jur de 4-6 luni, timp în care se primesc solicitări pentru clarificări. După aprobarea proiectului, acesta se semnează şi se trece la implementare.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Care a fost cel mai important proiect pe care l-aţi sprijinit pentru obţinerea de fonduri europene? 

Este vorba de un proiect de 1.700.000 de euro, un proiect multiregional pe dezvoltarea resurselor umane, care presupune recalificarea angajaţilor care lucrează în sectorul privat din 17 judeţe. Tocmai s-a semnat contractul de finanţare.

Ce este cel mai important în redactarea unui proiect pentru obţinerea de fonduri de la UE?

Să înţelegi exact cerinţele din ghid, ideea pentru care sunt oferiţi banii, să înţeleagă şi clientul că nu poţi face automat tot ceea ce vrea el, că trebuie să se muleze pe cerinţele din ghid pentru a putea obţine banii de care are nevoie în dezvoltarea propriei afaceri.

Cât costă consultanţa pentru un proiect?

Este o întrebare la care nu pot oferi un răspuns ferm. Între 2.000 si 100.000 de euro. N-am avut niciun caz la valoarea maximă. Trebuie să înţelegem că preţul pentru consultanţă este în funcţie de valoarea proiectului.

CE-I PLACE

Îmi place foarte mult fotografia. Deşi timpul nu-mi permite să fiu ceva mai activ în acest domeniu, de fiecare dată când am ocazia, scot tot ce pot din aparatul foto. Muzica este o altă pasiune. Iubesc muzica cântată de instrumentişti, nu de „mânuitori de mouse”.

CE NU-I PLACE

Niciodată nu mi-au plăcut superficialitatea şi minciuna. Cred că cine are aceste „calităţi” nu poate face parte din cei care pun umărul la binele colectiv. De asemenea, nu-mi plac lucrurile făcute „mecanic”.

PROFIL

Născut
7 februarie 1984, Alexandria

Studii
Facultatea de Automatică şi Calculatoare

Profesie
inginer

Familie
Necăsătorit, o soră mai mare cu trei ani

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite