Ploieşti: Raluca Nica rezolvă dramele copiilor cu probleme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În calitate de consilier şcolar, Raluca Nica a fost martora multor tragedii şi drame ale elevilor aflaţi la o vârstă a căutărilor.

Raluca Nica este unul dintre cei 28 de consilieri şcolari din Prahova, un număr infim de specialişti în comparaţie cu nevoile a peste 100.000 de elevi din judeţ. De 11 ani, se ocupă cu dedicaţie totală de problemele puştilor din Boldeşti-Scăieni. Aproape că nu mai are viaţă personală, iar implicarea a depăşit de mult graniţele profesionale.

"Mă ocup atât de consilierea specifică cât şi de orientarea şcolară, activităţi şcolare şi extra-curriculare sau timp petrecut cu cei mici în afara programului. Pe mine, copiii mă salvează, ei sunt sursa şi resursa mea. Dacă vin la şcoală uit de orice problemă, copiii mă înviorează", spune consilierul şcolar.

Iubită la rândul său de elevi, Raluca Nica a fost martora multor drame personale: copii rămaşi în România doar cu un singur părinte sau chiar nici unul, aceştia fiind plecaţi spre mirajul unei vieţi mai bune în străinătate, probleme amoroase specifice adolescenţei, cazuri de copii violenţi sau, dimpotrivă, abuzaţi ori trecuţi printr-o tentativă de suicid.

"În teorie, ar trebui să pleci acasă fără grijile de la serviciu. Dar eu nu pot, mai ales că ascult poveşti tragice şi văd aproape zilnic copii fragili, împovăraţi de griji mult prea mari pentru vârsta lor şi de probleme pe care nu le pot rezolva singuri. Uneori plângem împreună în cabinet, alteori vorbim de la egal la egal, ca doi adulţi, şi nu ca un profesor şi un copil", spune Raluca Nica.

Olimpici naţionali la cultură civică

Cu o structură sufletească la fel de sensibilă ca a copiilor, dar cu tăria dată de vârstă şi experienţă, consilierul a rezolvat majoritatea cazurilor ajunse în cabinetul său.

"E greu să faci o evaluare a faptului dacă ai reuşit sau nu. Dar, întâlnindu-mă peste ani cu unii dintre foştii elevi, am perceput o finalitate pozitivă a muncii mele. Am avut un caz, o fetiţă care vroia să abandoneze şcoala în gimnaziu din cauza presiunilor psihice şi violenţelor fizice ale părinţilor. Am reuşit să o determin să termine opt clase, iar peste câţiva ani, când am întâlnit-o, avea o fetiţă căreia îi pusese numele meu, Raluca", povesteşte consilierul.

Un aspect foarte important al muncii Ralucăi este orientarea profesională. Prin teste şi observaţii, consilierul îndrumă elevii către filiera teoretică, reală sau umană, ori către cea profesională. Dar şi aici, Raluca Nica depăşeşte limitele profesionale. Le dă elevilor lecţii de marketing personal, îi antrenează în discuţii interactive şi îi învaţă valoarea muncii în echipă.

Tot ea este cea care a adus oraşul Boldeşti-Scăieni pe harta premiilor la olimpiadele naţionale. "De patru ani, particip cu elevii din Boldeşti la olimpiadele naţionale de cultură civică, iar atunci când a fost afişat prima dată numele oraşului nostru la premianţi s-a produs o rumoare pentru că nimeni nu ştia din ce judeţ este", îşi aminteşte Raluca Nica.

Profil

Născută. 26 octombrie 1969, Feteşti

Familie. Necăsătorită.

Studii. Facultatea de sociologie, Universitatea Bucureşti.

Ce-i place

Ralucăi îi plac toamna şi florile de toamnă, să meargă la mare în locuri mai puţin ştiute ca Sfântu Gheorghe sau Gura Portiţei, să citească şi să meargă la teatru.

Ce nu-i place

"Nu-mi plac iarna, mitocănia şi gălăgia. Chiar dacă sunt percepută ca o persoană foarte tolerantă, nu este întotdeauna aşa, sunt şi eu un om ca toţi ceilalţi", spune Raluca Nica.

Care este cea mai mare problemă pe care o întâmpinaţi în meserie?

R.N: Sunt foarte multe lucruri pe care nu le poţi schimba, cum ar fi un părinte violent sau unul cu vederi înguste. E greu să schimbi moduri de viaţă, deprinderi sau caractere deja formate strâmb. Dar nu este mereu imposibil, iar munca mea exact asta încearcă să facă.

Mai aveţi şi timp personal?

R.N: Foarte puţin în timpul unei zile sau a anului şcolar. Mereu spun că îmi voi acorda mai mult timp mie însămi, dar nu prea reuşesc. Dar vara este a mea, perioada în care îmi încarc bateriile, călătoresc şi "diger" cazurile de peste an.

Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite