Ploieşti: Pufuleţii din Băicoi ajung pe mesele europenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul de plecare de la fabrică al unei pungi este de aproximativ 30 de bani şi ajunge în magazine până la un leu.

La aproximativ 15 km de Ploieşti, în oraşul Băicoi, se află una dintre cele mai mari fabrici de pufuleţi din Europa. Proprietari sunt doi prieteni vechi de peste 30 de ani, Eliodor Apostolescu şi Cătălin Nour, care au intrat iniţial în afaceri cu o maşină de făcut îngheţată.

“Împreună cu asociatul meu am hotărât să producem ceva fără să investim prea mult în utilaje şi care să nu fie o activitate sezonieră precum îngheţara. Am cumpărat un expandor de la o fostă fabrică din Cluj şi am început producţia. La început, pufuleţii erau aşa de răi încât nu se vindeau şi eram nevoiţi să le schimbăm ambalajul. Stând şi analizând ce se întâmplă, am observat că printre pufuleţii aceia tari ieşeau câte unii buni. Şi nu m-am lăsat până nu am descoperit care era secretul”, povesteşte Eliodor Apostolescu.

Echipamente complet automatizate

Dacă la început se lucra manual, de la stropitul cu ulei al pufuleţilor până la ambalarea acestora, acum totul se face complet automatizat. “Producţia este automatizată. Tehnologia a fost inventată de mine şi este brevetată”, ne-a mai spus Eliodor Apostolescu.

Deşi capacitatea de producţie a fabricii este de peste un milion de pungi pe zi, doar opt salariaţi lucrează la acest proces. Restul până la 300 se ocupă de ambalarea, transportul, distribuţia şi vânzarea pufuleţilor.

Din producţia totală a fabricii, 10% merge către export. “Exportăm în Italia, Spania, Grecia, Germania, SUA, Cehia, Slovacia, Bulgaria. Dacă la început străinii sunt mai reticenţi faţă de acest produs, după ce îl gustă, cererile sunt în continuă creştere”. Eliodor Apostolescu spune că fabrica nu este afectată de criza financiară, ba chiar estimează pentru acest an o creştere a cifrei de afaceri cu 20% faţă de 2009.

Din ce se fac pufuleţii

Ingredientele folosite la fabricarea pufuleţilor sunt ulei, sare şi mălai. Dacă celelalte produse sunt aduse de pe piaţa internă, uleiul vine tocmai din Indonezia şi Malaysia pentru că acolo se produce ulei de palmier. Jucăriile pe care cei mici le găsesc în pungile de pufuleţi sunt importate din China şi media de vârstă cărora acestea li se adreseaza este de opt ani.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite