Ploieşti: Profesorii nu găsesc dreptatea nici cu legea de partea lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii şi-au cerut de multe ori dreptatea şi în stradă
Profesorii şi-au cerut de multe ori dreptatea şi în stradă

Ministerul Educaţiei este dator miliarde de lei dascălilor prahoveni în urma unor procese câştigate în instanţă. Primul termenul de judecată pentru un proces în care se cere anularea deciziei de micşorare cu 25% a salariilor profesorilor a fost fixat abia în septembrie 2011.

Supărare mare în şcolile prahovene şi în rândul membrilor judeţeni ai sindicatelor din învăţământ. Miliarde de lei întârzie să ajungă la cei care le-au câştigat, deşi profesorii au de partea lor decizii definitive emise de instanţele judecătoreşti. „Este vorba despre zeci de procese şi despre sume de bani impresionante pe care ar trebui să ni-i plătească Ministerul Educaţiei, dar pe care Guvernul refuză să ni-i dea în baza unor ordonanţe de urgenţă", ne-a declarat Gheorghe Giurumescu, preşedintele Sindicatului Şcoala Prahovei care numără în judeţ aproximativ 8.000 de membri.

Concret, este vorba despre procese prin care dascălii au câştigat plata primelor de vacanţă, a abonamentelor de transport în condiţiile în care numeroase primării din Prahova refuză să le deconteze şi a indemnizaţiilor de concediu.

Aceeaşi situaţie, decizii diferite

În unele cazuri s-a ajuns la situaţii aberante. „În cazul primelor de vacanţă, de exemplu, cu acelaşi avocat şi cu judecata aceluiaşi complet de magistraţi, din 30 de şcoli care au intentat procese, 25 au câştigat, iar alte 5 nu. Probabil că aşa este în România, legea nu se aplică la fel pentru toţi, iar precendentul judiciar nu are valoare", ne-a mai spus Gheorghe Giurumescu. Situaţia este asemănătoare şi în cazul deciziilor pronunţate în cazul aplicării legii 221/2008, prin care profesorii obţineau o majorare salarială de 50% ori a recunoaşterii unor diplome de studii superioare urmate la Spiru Haret, a căror valabilitate a fost contestată ulterior de Ministerul Educaţiei.

Luna aceasta, reprezentanţii Sindicatului Şcoala Prahovei au cerut în instanţă recuperarea procentului de 25% tăiat de Guvern tuturor categoriilor de bugetari, însă din cauza numărului imens de dosare aflat pe rolul instanţelor prahovene, primul termen de judecată a fost fixat abia în septembrie 2011.

Merg la CEDO

În aceste condiţii, reprezentanţii sindicatelor prahovene sunt decişi să meargă mai departe cu procesele. "Dacă dreptatea nu se poate obţine în România, atunci trebuie să o cerem în altă parte. Vom merge la CEDO sau alte organisme internaţionale care ne pot ajuta să ne obţinem banii care ni se cuvin prin legi emise de statul român", ne-a mai spus Gheorghe Giurumescu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite