Ploieşti: Preţul cărnii de miel va sări de 25 de lei până la Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciobanii fac ultimele pregătiri pentru ca mieii graşi, crescuţi ecologic, să ajungă pe mesele de Paşte. S-au prefigurat şi primele preţuri, 18 lei kilogramul de miel tăiat, direct de la stână, şi 23 de lei, dacă îl cumpăraţi de la piaţă. Mai aproape de Paşte, kilogramul ar putea sări şi la 25-27 de lei.

Mai sunt trei săptămâni până la Paşte, dar mieii de la stâne au, deja, o greutate optimă. „Majoritatea sunt pe la 18 de kilograme, a picat Paştele târziu, iar oile au fătat devreme. Bine, acum depinde şi de fiecare, cum s-a ocupat. Eu am avut multe oi care au fătat şi câte 2 miei anul acesta. În trei săptămâni mai au timp să se îngraşe alte 2-3 kilograme", ne-a spus Călin Gheorghe, un cioban care se ocupă de 30 de ani de creşterea oilor în Ciorani, o comună din sudul judeţului.

image

Se ocupă 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână, de creşterea mioarelor ecologice, cu cercei în urechi, şi spune că nu e un lucru uşor, de aceea speră să dea lovitura de Paşte. „Îi vând, spun eu, ieftin, 18 lei kilogramul, la oraş va fi mult mai scump", spune bărbatul.

Şi are dreptate. Primii miei apăruţi deja în Ploieşti costă 23 de lei kilogramul, iar cei mai prevăzători au şi făcut cumpărăturile pentru că, aşa cum a demonstrat-o practica ultimilor ani, în loc să scadă, în apropierea sărbătorilor, preţul cărnii de miel creşte. Comercianţii estimează un tarif mediu de 25-27 de lei în zilele premergătoare Paştelui.

image

În Ploieşti, carnea de miel costă acum 23 de lei

Controale în lanţ

În judeţ, lucrurile merg mult mai încet. Abatoarele din judeţ nu au făcut încă solicitări la Direcţia Sanitară Veterinară pentru sacrificări, iar în ceea ce priveşte comercializarea sunt câteva cereri din partea administraţiilor locale pentru amenjarea de spaţii care să fie autorizate în acest sens. „În Ploieşti vor fi mai multe locaţii pentru vânzare, la Halele Centrale, în Vest şi în Nord, iar din judeţ au venit până acum cereri de la Buşteni şi Mizil. Este încă devreme, abia în cursul zilelor următoare aşteptăm cereri", ne-a spus Viorel Bogdan, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova.

Cu toate acestea, controalele tematice au început încă de sâmbără, 2 aprilie. Anul acesta, produsele cu specific pascal, şi în special mielul, va fi urmărit de la „fermă până la masă", după cum ne-a mai spus Viorel Bogdan. „Vom face controale atât în unităţile de creştere a mieilor, în cele de sacrificare, depozitare, procesare şi valorificare până în pensiunile şi hotelurile care organizează mese festive cu meniu specific Paştelui", a mai precizat directorul DSVSA Prahova.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite