Ploieşti: Portret / Cătălin Olaru este instructor auto şi jurist în devenire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are 37 de ani şi înainte de a fi instructor auto a lucrat ca taximetrist. Îi plac maşinile şi de patru ani îi învaţă pe ploieşteni cum să şofeze fără teamă.

Profil

Născut: 26 octombrie 1972, la Ploieşti

Studii: Este student în anul trei la Facultatea de Drept, Spiru Haret

Familie: căsătorit, un copil

Cât este ziua de lungă, Cătălin Olaru se plimbă pe stăzile Ploieştiului. Nu hoinar, însă, ci însoţit de elevii săi, pe care îi învaţă cum să devină şoferi fără cusur. A străbătut mii de kilometri doar pentru a-i educa pe viitorii participanţi la trafic să fie corecţi şi atenţi atunci când se află la volan.

Este instructor auto cu experienţă. „Vreau să vă spun că este o meserie frumoasă. Până la urmă tu răspunzi de felul în care se comportă în trafic viitorul şofer care ţi-a fost cursant. Eu îi învăţ să fie calmi şi prudenţi la volan. Ion Stan, directorul firmei unde sunt angajat, m-a sfătuit să am răbdare cu fiecare om care vrea să devină conducător auto", a spus Cătălin Olaru.

A renunţat la taximetrie

Cătălin povesteşte că, înainte să devină instructor auto a fost taximetrist. Susţine că ştie pe dinafară fiecare stradă din Ploieşti. „Sunt precum un GPS. Nu există colţişor de oraş care să-mi fie străin. Mi-am luat atestatul de instuctor după ce tot mai mulţi clienţi intrau în vorbă cu mine, îmi admirau stilul de a conduce şi mă întrebau cum să facă şi la cine să meargă să înveţe să şofeze pentru a nu mai fi nevoiţi să comande taxiul", se mândreşte ploieşteanul.

Cătălin se laudă cu o listă lungă de persoane care, cu ajutorul său, deţin acum permis de conducere, categoria B. Cei mai mulţi dintre cursanţii săi sunt tineri aflaţi în ultimul an de liceu, însă are şi elevi trecuţi deja de a doua tinereţe. „Am învăţat să şofeze o femeie de 62 de ani. Este pensionară şi niciodată nu a avut nevoie să conducă o maşină. După ce decenii la rând a stat pe locul din dreapta, acum a prins curaj şi mă întâlnesc cu ea în trafic", spune, zâmbind, instructorul auto.

Şofer de la 18 ani

Cătălin Olaru are permis din 1991. Imediat după ce a obţinut carnetul de şofer s-a urcat la volanul maşinii părinţilor săi. „Eram tare mândru. A fost o realizare. De mic eram pasionat de maşini şi de mecanică. Le recomand tututor celor care promovează examenul auto să conducă un autoturism, imediat după ce au intrat în posesia permisului, ca să nu uite ce au învăţat. Am avut şi cursanţi, oameni care deţin un permis auto de mai bine de zece ani, dar care uitaseră să conducă", spune Cătălin. Acum este student la Faculatea de Drept şi vrea ca, pe viitor, să devină şi profesor de legislaţia presei.

Întrebări şi răspunsuri

Este adevărat sau fals că femeile nu sunt atât de pricepute în ale şofatului precum bărbaţii?

C.O: Dacă aş realiza un profil al conducătorului auto pot spune doar atât:  femeile pun mult preţ pe partea teoretică şi reuşesc în număr mai mare să promoveze examenul scris. Nu sunt însă atât de pricepute precum bărbaţii la proba practică. Sunt mai emotive. Bărbaţii sunt mai tupeişti.

Aveţi vreo tehnică anume pe care o folosiţi pentru a-i învăţa pe cursanţi cum să conducă un autoturism?

C.O: Da, se poate spune. Fiecare instrcutor are programul său. În cazul meu, primele zece şedinţe le fac în afara oraşului. Apoi, după ce au învăţat cum stă treaba cu pedalele, cu semnele de circulaţie, îi bag prin oraş. Şi, la urmă, rezerv câteva ore traseelor de exemen, pentru ca elevii să ştie cam ce-i aşteaptă când se vor afla cu examinatorii în dreapta lor. 

Ce-i place

Cătălin Olaru spune că, în timpul liber, fuge cu maşina la ţară, la Matiţa, acolo unde are o casă de vacanţă. Îi plac plimbările în natură şi spune că are mulţi prieteni. Citeşte cu interes revistele cu noutăţi din lumea automobilisticii

Ce nu-i place

„Nu-mi place băutura şi nici oamenii care se îmbată şi care îşi pierd cumpătul din cauza alcoolului. Detest minciuna şi fug de oamenii prefăcuţi" susţine instructorul auto.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite